Placuszki bananowe na kefirze
Długo szukałam przepisu na bananowe placuszki. Ostatecznie wykorzystałam przepis z gazetki Przyślij przepis, ale mleko zastąpiłam kefirem i zmieniłam proporcje mąki i cukru. Banany do placuszków powinny być mocno dojrzałe i najlepiej słodkie, wtedy nie ma potrzeby dodawać cukru. Placki smażyłam na oleju kokosowym, dzięki temu zyskały delikatny, orientalny smak. Bardzo polecam dla dzieci i dorosłych łasuchów :-)
Składniki na ok. 16 placuszków
- 1, 5 szkl mąki pszennej ( można użyć w połowie orkiszowej jasnej )
- 1 jajko
- 300 ml kefiru
- 3 mocno dojrzałe banany
- 1 płaska łyżka brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia ( u mnie kokosowy )