Chleb orkiszowy z kaszą jaglaną i kefirem
I znów kasza jaglana ;p Tym razem w chlebie ,a chleb jest pyszny wilgotny i zdrowy bo na mące orkiszowej,zakwasie i do tego jeszcze z kefirem.Namawiam zróbcie zakwas jak nie macie albo poszukajcie na ZAKWASOWA MAPA POLSKI .Tam znajdziecie może kogoś w swojej okolicy z zakwasem.Mapa właśnie po to powstała aby się nim dzielić.I to bardzo ułatwia ,bo macie już dobry czasami wieloletni zakwas ,który wystarczy tylko w domu pielęgnować .
PRZEPIS:
600 g maki orkiszowej pełno ziarnistej
200 g kaszy ugotowanej
300 g letniej wody
200 g kefiru temp. pokojowa
1 łyżka miodu
15 g drożdży świeżych
po 2 garście ,siemienia i słonecznika
3 płaskie łyżeczki soli
Do miski wlewamy wodę ,kefir ,zakwas, drożdże,miód i mieszamy, aż zakwas się rozpuści w wodzie.
Wsypujemy kaszę , ziarna i mieszamy
Wsypujemy mąkę i sól i znów mieszamy wszystko łyżką lub mikserem z hakami
Przykrywamy folią i ręcznikiem,zostawiamy na 1 godzinę
Po 1 godzinie mieszamy porządnie i zostawiamy do wyrośnięcia
Jak wyrośnie ,smarujemy formę olejem i obsypujemy mąką
Przekładamy ciasto ,wyrównujemy i obsypujemy np.płatkami
Odstawiamy pod przykryciem z folii tak żeby nad formą zrobił się balon i czekamy ,aż ciasto chlebowe wyrośnie i wypełni całą formę.
Wstawiłam do zimnego piekarnika
Piekłam w 190stC przez ok 1,5 godziny
Chleb po wyjęciu z formy powinien być twardy ,jeżeli jest miekki to wstawcie jeszcze ale już bez formy chleb do piekarnika ,a od góry przykryjcie folią aluminiowa na ok 10 min
Zobaczcie sobie też mój zakwas który zrobiłam z zakwasu na żurek ZAKWAS NA SZYBKO !
Jak macie pytania ,pytajcie śmiało .Pozdrawiam i miłego dnia życzę.Katka.
PRZEPIS:
600 g maki orkiszowej pełno ziarnistej
200 g kaszy ugotowanej
300 g letniej wody
200 g kefiru temp. pokojowa
1 łyżka miodu
15 g drożdży świeżych
po 2 garście ,siemienia i słonecznika
3 płaskie łyżeczki soli
Do miski wlewamy wodę ,kefir ,zakwas, drożdże,miód i mieszamy, aż zakwas się rozpuści w wodzie.
Wsypujemy kaszę , ziarna i mieszamy
Wsypujemy mąkę i sól i znów mieszamy wszystko łyżką lub mikserem z hakami
Przykrywamy folią i ręcznikiem,zostawiamy na 1 godzinę
Po 1 godzinie mieszamy porządnie i zostawiamy do wyrośnięcia
Jak wyrośnie ,smarujemy formę olejem i obsypujemy mąką
Przekładamy ciasto ,wyrównujemy i obsypujemy np.płatkami
Odstawiamy pod przykryciem z folii tak żeby nad formą zrobił się balon i czekamy ,aż ciasto chlebowe wyrośnie i wypełni całą formę.
Wstawiłam do zimnego piekarnika
Piekłam w 190stC przez ok 1,5 godziny
Chleb po wyjęciu z formy powinien być twardy ,jeżeli jest miekki to wstawcie jeszcze ale już bez formy chleb do piekarnika ,a od góry przykryjcie folią aluminiowa na ok 10 min
Zobaczcie sobie też mój zakwas który zrobiłam z zakwasu na żurek ZAKWAS NA SZYBKO !
Jak macie pytania ,pytajcie śmiało .Pozdrawiam i miłego dnia życzę.Katka.