Koktajl ogórkowy na kefirze

Koktajl ogórkowy na kefirze



Zdjęcie - Koktajl ogórkowy na kefirze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Mięta rośnie w ogródku jak szalona. Muszę chyba ją zerwać i zrobić jakiś syrop miętowy. Przyda się do owocowych koktajli dla dzieci. Dla dorosłych mam coś lepszego. Domowy likier miętowy. Tymczasem wykorzystuję ją na bieżąco. Stąd też taki „wysyp” różnych napojów z jej udziałem ostatnio na blogu. Dziś będzie na wytrawnie i bardzo zdrowo. Z mnóstwem witamin i bez dodatku cukru. Zapraszam na orzeźwiający koktajl ze świeżym ogórkiem i miętą na kefirze.
Przez pewien czas wykluczyłam ze swej diety mleko i jego przetwory bo miałam wrażenie, że mi nie służą. Okazało się, że przyczyna jest zupełnie inna i teraz pochłaniam je jak szalona. Wiadomo, że mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D - dlatego powinny być codziennie spożywane, a szczególnie mleczne napoje fermentowane (jogurty i kefiry) gdyż zawierają florę bakteryjną o działaniu prozdrowotnym, ale ja wcinam je na śniadanie, obiad i kolację. I wiecie co czuję się znakomicie. Tak lekko i świeżo.”
Zdjęcie - Koktajl ogórkowy na kefirze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Koktajl ogórkowy na kefirze (przepis własny)
Składniki na 2 porcje:
250g jogurtu naturalnego
1 świeży ogórek
pół awokado
1 kiwi
5 listków świeżej mięty
grubo mielony pieprz
szczypta soli

WYKONANIE Obrany ogórek, awokado i kiwi pokroić w kostkę. Wrzucić do blendera. Dodać opłukane listki mięty i kefir. Zmiksować. Przyprawić szczyptą soli i grubo mielonym pieprzem. Rozlać do szklanek.
Smacznego :) Aronia

Przepis bierze udział w konkursie

Zdjęcie - Koktajl ogórkowy na kefirze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów