Cytrynowe ciasto na kefirze

Cytrynowe ciasto na kefirze

                 Bardzo lubimy wilgotne, miękkie i aromatyczne ciasta. To cytrynowe właśnie takie jest. W oryginale jest to ciasto z użyciem maślanki, ale ja dodałam kefir. Dokonałam jeszcze jednej zmiany, zamiast rumu i aromatu cytrynowego wykorzystałam domowej roboty likier crema al limone. Bardzo polecam! Przepis znalazłam u Agnieszki z Kuchni nad Atlantykiem

Zdjęcie - Cytrynowe ciasto na kefirze  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (forma keksowa 24x11 cm):

*225 g mąki
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*1/2 łyżeczki soli
*skórka starta z 1 cytryny

*125 g miękkiego masła
*200 g cukru

*1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego (u mnie crema al limone)
*3 jajka
*125 ml maślanki

Syrop do nasączenia:
*sok z 1 cytryny
*3 łyżki cukru pudru
*2 łyżki rumu (dałam crema al limone)
*2 łyżki wody

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Mąkę wymieszać trzepaczką do piany z proszkiem, solą i skórką z cytryny.
Masło uctrzeć z cukrem do białości, dolać aromat cytrynowy. Jajka dodawać pojedynczo, po każdym dodaniu dobrze miksując, żeby połączyły się z masą. Porcjami dosypywać na zmianę mąkę i wlewać maślankę/kefir.

Ciasto wyłożyć do keksówki i piec aż wbity w środek ciasta patyczek będzie suchy po wyjęciu, przez ok. 60-70 min. Zostawić ciasto do przestygnięcia w blaszce na 10 min. W tym czasie wymieszać ze sobą składniki syropu. Na powierzchni ciasta zrobić sporo dziurek wykałaczką i jeszcze ciepłe posmarować syropem  za pomocą pędzla. Zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego:)

Zdjęcie - Cytrynowe ciasto na kefirze  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Cytrynowe ciasto na kefirze  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów