Biszkopt nasączyłam białą herbatą z dodatkiem likieru morelowego. Na wierzch wylewamy krem budyniowy.Jak już budyń przestygnie, układamy truskawki.Galaretki rozpuszczamy we wrzątku (według przepisu), studzimy.Czekamy aż galaretka zacznie gęstnieć i wylewamy ją na truskawki.Wstawiamy ciasto do lodówki, podajemy następnego dnia.
"Mamsiu, a co dzis jest na obiad?" - to pytanie zadaje mi Viki za kazdym razem jak wracamy z przedszkola. Droga mija nam pod znakiem roznych pytan, Ona zawsze pyta o to samo. Ja wypytuje Ja jak bylo w przedszkolu, w co i z kim sie bawila. Czasem musze sie niezle nameczyc by sie czegos wiecej dowiedziec, a odpowiedzi bywaja przerozne. Bywaja takie nie z tej Ziemi i musze sie bardzo starac by nadazyc za wyobraznia mojego dziecka.
Truskawki są cudne, a ja je uwielbiam. Ostatnio moje prawie wszystkie wypieki zawierają truskawki. Korzystam z tych pysznych owoców póki są dostępne. Mam nadzieję, że nie macie ich dość, bo jeszcze tu na pewno się pojawią ... ;) Tym razem upiekłam pyszne ciasto z przepisu Evenki na kruche ciasto z dżemem, tylko ja zamiast dżemu dałam właśnie truskawki.
Moja czwarta i ostatnia propozycja do Sezonu Truskawkowego . Koktajl truskawkowy to coś , co każdy przygotuje bez większych problemów - robi się go błyskawicznie i do tego jest smaczny. Kojarzy mi się latem i wakacjami :)
Moją truskawkową zabawę zaczęłam miesiąc temu banalnym przepisem na sos truskawkowy, dlatego też równie banalnym przepisem ją zakończę. Bo cóż może być prostszego niż truskawkowy koktajl? Zimne mleko, pięknie pachnące i smaczne truskawki, troszkę cukru i gotowe. Uwielbiam takie koktajle, mimo że nie lubię mleka ;)
Wielka ochota dopadla moich chlopakow na galaretki.Zeby nie bylo wiec nudno robie co chwile kolorowe desery.Ostatnio byla to teczowa pianka tym razem za to zimny sernik. Mozna zrobic w formie okraglej, keksowej.Ja tym razem zrobilam w okraglych miseczkach.
Cos dla tych co nie lubia koktajli truskawkowych z mlekiem, kefirem czy jogurtem, albo dla tych co uwazaja na figure. :)Proste w wykonaniu, pelne witamin, smaczne i sycace.
Makaron ugotuj al dente. Pomarańczę dokładnie obierz ostrym nożem, usuń albedo. Pokrój cząstki i zachowaj powstały przy krojeniu sok. Połowę cukru i sok wraz z2 łyżkami oleju lekko skarmelizuj na patelni, następnie wymieszaj z kawałkami pomarańczy i dodaj do dobrze odcedzonego makaronu. Wymieszaj.
Nie mogłam się już doczekać pierwszych truskawek, więc kiedy zobaczyłam je na pobliskim bazarku, kupiłam z postanowieniem, że wypróbuję znaleziony niedawno na blogu Sweet art przepis na placek z półfrancuskiego ciasta z dodatkiem tych słodkich owoców
Obiad "świąteczny" robiłam na ich zamówienie. I nie były to szparagi ;-), lecz truskawki z makaronem. Nie napracowałam się, miażdżenie truskawek i nakładanie porcji na talerze pozostawiłam dzieciom. Mówią, że było pysznie. :-)
Dzisiejsze placuszki są wyjątkowo delikatne. Smakują najlepiej jeszcze ciepłe, polane pachnącym masłem, z odrobiną cukru pudru… To naleśniki w wersji dla ambitnych i wymagających. Moje podałam ze świeżymi owocami i waniliowym twarożkiem w środku.
Wypróbowałam niedawno kolejny przepis na naleśniki z bloga Atinki. Są to naleśniki szwedzkie, z mnóstwem aromatycznych przypraw: cynamonem, kardamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Wspaniale pachną i świetnie smakują.
To danie jest kolejnym przykładem na to jak z wiekiem zmieniają się smaki. Kiedyś bardzo nie lubiłam szpinaku, natomiast teraz lubię go coraz bardziej. Świeży nie zawsze jest dostępny dlatego staram się zawsze mieć mrożony.To danie jest proste i bardzo szybkie. Kiedyś robiłam podobny sos z dodatkiem pomidorów oraz sera camemmbert. Dzisiejszy makaron jest bardziej szpinakowy. Miłośników szpinaku nie muszę chyba namawiać. Polecam do wypróbowania.