Kugel z makaronu
Przepis z Kuchni Żydowskiej z serii Rzeczypospolitej.
Kugel z makaronu
Składniki:
250 g makaronu (jak do zupy)
3 łyżki oleju
150g cukru
250g twarogu
3 jajka
4 posiekane orzechy włoskie (pominęłam)
1 pomarańcza bez skórki, podzielona na cząstki
szczypta soli
1. Makaron ugotuj al dente. Pomarańczę dokładnie obierz ostrym nożem, usuń albedo. Pokrój cząstki i zachowaj powstały przy krojeniu sok. Połowę cukru i sok wraz z2 łyżkami oleju lekko skarmelizuj na patelni, następnie wymieszaj z kawałkami pomarańczy i dodaj do dobrze odcedzonego makaronu. Wymieszaj.
2. Jajka ubite z resztą cukru, twaróg oraz orzechy dodaj do makaronu i wymieszaj.
3. Wysmaruj formę do zapiekania pozostałym tłuszczem, włóż masę makaronową i piecz ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Gdy powierzchnia lekko się zarumieni, wyjmij z pieca i posyp cynamonem. Podawaj gorące.
Smacznego:)