Naleśniki szwedzkie

Naleśniki szwedzkie

                        Wypróbowałam niedawno kolejny przepis na naleśniki z bloga Atinki. Są to naleśniki szwedzkie, z mnóstwem aromatycznych przypraw: cynamonem, kardamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Wspaniale pachną i świetnie smakują. Jedliśmy je na obiadek z dodatkiem trzech dżemów mojej produkcji. Był rabarbarowy, konfitura truskawkowa z płatkami róży oraz dżem z kwaśnych owoców lata - porzeczek czerwonych, czarnych i agrestu. To był zdecydowanie pyszny obiad! :)

Zdjęcie - Naleśniki szwedzkie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*1,5 filiżanki mąki pszennej

*1 - 2 łyżki cukru

*1/4 łyżeczki soli

*szczypta cynamonu, imbiru, kardamonu i gałki muszkatołowej

*3 jaja

*3 filiżanki mleka

*2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

Wykonanie:

Wsypać suche składniki do miski i dokładnie wymieszać. Ubić jaja, dodać mleko i ekstrakt waniliowy. Wymieszać suche z mokrymi, delikatnie, ale nie pozostawiając grudek.

Rozgrzać patelnię, delikatnie posmarować olejem i smażyć cienkie naleśniki. Nalewać naprawdę niewiele ciasta, można je smażyć jako bardzo cieniutkie naleśniki (moje nie były super cienkie, raczej średnie).

Smacznego:-)

Zdjęcie - Naleśniki szwedzkie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów