Naleśniki szwedzkie
Wypróbowałam niedawno kolejny przepis na naleśniki z bloga Atinki. Są to naleśniki szwedzkie, z mnóstwem aromatycznych przypraw: cynamonem, kardamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Wspaniale pachną i świetnie smakują. Jedliśmy je na obiadek z dodatkiem trzech dżemów mojej produkcji. Był rabarbarowy, konfitura truskawkowa z płatkami róży oraz dżem z kwaśnych owoców lata - porzeczek czerwonych, czarnych i agrestu. To był zdecydowanie pyszny obiad! :)
Składniki:
*1,5 filiżanki mąki pszennej
*1 - 2 łyżki cukru
*1/4 łyżeczki soli
*szczypta cynamonu, imbiru, kardamonu i gałki muszkatołowej
*3 jaja
*3 filiżanki mleka
*2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Wsypać suche składniki do miski i dokładnie wymieszać. Ubić jaja, dodać mleko i ekstrakt waniliowy. Wymieszać suche z mokrymi, delikatnie, ale nie pozostawiając grudek.
Rozgrzać patelnię, delikatnie posmarować olejem i smażyć cienkie naleśniki. Nalewać naprawdę niewiele ciasta, można je smażyć jako bardzo cieniutkie naleśniki (moje nie były super cienkie, raczej średnie).
Smacznego:-)