Naleśniki z książką w ręku.
Pierwszy raz w życiu do smażenia naleśników przystąpiłam z książką kucharską w ręku.
Do tej pory sypałam po porostu mąkę, rozbijałam jajka, dolewałam mleko…
Dzisiejsze placuszki są wyjątkowo delikatne. Smakują najlepiej jeszcze ciepłe, polane pachnącym masłem, z odrobiną cukru pudru…
To naleśniki w wersji dla ambitnych i wymagających. Moje podałam ze świeżymi owocami i waniliowym twarożkiem w środku.
Przepis pochodzi z książki „Jajka” Michela Roux.
Składniki
- mąka pszenna - 125 g
- cukier - 15 g
- sól - szczypta
- jajko - 2 szt
- mleko - 325 ml
- śmietanka kremówka - 100 ml
- masło - do smażenia
Sposób przygotowania
Mąkę, cukier i sól wsypać do miski. Dodać jajka, dobrze wymieszać dolewając 100 ml mleka. Stopniowo wlać resztę mleka i śmietanki. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Naleśniki smażyć na patelni pokrytej odrobiną masła ok. 1 min.