Naleśniki z książką w ręku.

Naleśniki z książką w ręku.

Pierwszy raz w życiu do smażenia naleśników przystąpiłam z książką kucharską w ręku.

Do tej pory sypałam po porostu mąkę, rozbijałam jajka, dolewałam mleko…

Dzisiejsze placuszki są wyjątkowo delikatne. Smakują najlepiej jeszcze ciepłe, polane pachnącym masłem, z odrobiną cukru pudru…

To naleśniki w wersji dla ambitnych i wymagających. Moje podałam ze świeżymi owocami i waniliowym twarożkiem w środku.

Przepis pochodzi z książki „Jajka” Michela Roux.

Zdjęcie - Naleśniki z książką w ręku. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Naleśniki z książką w ręku. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Naleśniki z książką w ręku. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Naleśniki z książką w ręku. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Naleśniki z książką w ręku.

Agata, 26 lipca 2010

Zdjęcie - Naleśniki z książką w ręku. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

Sposób przygotowania

Mąkę, cukier i sól wsypać do miski. Dodać jajka, dobrze wymieszać dolewając 100 ml mleka. Stopniowo wlać resztę mleka i śmietanki. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Naleśniki smażyć na patelni pokrytej odrobiną masła ok. 1 min.

Kategorie przepisów