Kruche ciasto z truskawkami
Truskawki są cudne, a ja je uwielbiam. Ostatnio moje prawie wszystkie wypieki zawierają truskawki. Korzystam z tych pysznych owoców póki są dostępne. Mam nadzieję, że nie macie ich dość, bo jeszcze tu na pewno się pojawią ... ;) Tym razem upiekłam pyszne ciasto z przepisu Evenki na kruche ciasto z dżemem, tylko ja zamiast dżemu dałam właśnie truskawki. Ciasto wyszło pyszne, na kruchym spodzie, ze wspaniałym smakiem owoców, pianką bezową oraz smaczną kruszonką, która przykryła mi całą piankę hi hi ;) Lubimy takie lekkie, owocowe ciasta. Wiosną i latem najczęściej takie właśnie piekę. Nie mogę się doczekać pleśniaka ze świeżymi czerwonymi porzeczkami. Pycha!:)
Składniki:
*3 szklanki mąki
*3/4 szklanki cukru pudru
*2 żółtka + 1 całe jajko
*20 dag margaryny lub masła
*1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
*1-2 łyżki śmietany
*aromat waniliowy
*szczypta soli
Do środka:
*dżem lub owoce - u mnie świeże truskawki
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Posiekać z zimnym tłuszczem. Dodać żółtka, jajko, aromat i tyle śmietany, aby ciasto dało się dobrze zagnieść i było w miarę elastyczne. Około 3/4 ciasta wyłożyć do blaszki (u mnie 24x34 cm), a resztę włożyć do zamrażalnika na kilka minut. W tym czasie ubić pianę i przygotować kruszonkę.
Piana:
*4 białka
*1/2 szklanki cukru
*1 łyżeczka soku z cytryny
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i sok, ubijać, aż cukier się rozpuści.
Kruszonka:
*15 dag mąki
*7 dag masła
*5 dag cukru pudru
Masło pokroić na małe kawałki, rozetrzeć z mąką i cukrem pudrem.
Na placek poukładać owoce, na nie zetrzeć na tarce resztę ciasta, przykryć pianą i posypać kruszonką. Piec 50-60 minut w temperaturze 200 stopni C.
Smacznego :)