Moje ulubione

  • Roladki z lazurem
    5

    Roladki z lazurem

    Jeśli nie macie jeszcze pomysłu, co podać na świąteczny obiad, polecam roladki mięsne z lazurem. Można je przygotować wcześniej, w odpowiedniej chwili włożyć do pieca, i efekt gwarantowany.
  • Sos czosnkowy
    9

    Sos czosnkowy

    Jakiś czas temu podziwiałam apetyczne tortille na poprzednim blogu cuda.wianki i postanowiłam wreszcie zrobić podobne. Wyszły rewelacyjnie, polecam wszystkim.
  • Pieczarki faszerowane
    14

    Pieczarki faszerowane

    Pieczarki faszerowane to jedna z takich potraw, których używam do "oczyszczania" lodówki z zalegających produktów, bo wykonując farsz, można puścić wodze fantazji i skomponować dowolny zestaw. Mój dzisiejszy był i tak w miarę przeciętny.
  • Sałatka ryżowa z curry
    4

    Sałatka ryżowa z curry

    Wygrzebałam tę sałatkę z archiwum i przypomniało mi się, że 100 lat już jej nie jadłam, a teraz tym bardziej nie zjem, bo unikam ryżu i kukurydzy :( Ale jeśli Wy się nie odchudzacie, to koniecznie spróbujcie, bo sałatka jest pyszna. Przepis dostałam od mojej siostry (Sister, czytasz mnie jeszcze?).
  • Pinacolada
    18

    Pinacolada

    Ostatnio mnie tu nie było dość długo - odpoczywałam od gotowania :)Za mną udany wypad na wyspy tropikalne, wbrew pozorom w Europie, i to całkiem niedaleko - jeśli jesteście zainteresowani, więcej możecie przeczytać tu. Ze wszystkich smakowitości, jakie ostatnio jadłam, mogę zamieścić przepis na pyszny koktajl o nazwie Pinacolada, nie robiony oczywiście przeze mnie, ale popatrzcie jaki ładny - i równie pyszny.
  • Pennette z cukinią
    2

    Pennette z cukinią

    Jest to bardzo szybkie i pyszne danie, oczywiście z "Kuchni włoskiej". Użyłam makaronu pennette, czyli nieco cieńszego niż dobrze znane penne, ale można użyć oczywiście penne, a także rigatoni, czyli zwykłych rurek bez ukośnego cięcia.
  • Sałatka brokułowa z jajkiem
    20

    Sałatka brokułowa z jajkiem

    Dania gotowe nie cieszą się w naszym domu uznaniem i rzadko kupujemy coś na wynos, tylko wtedy, gdy mamy naprawdę nóż na gardle. Kiedyś kupiłam w Piotrze i Pawle brokułową sałatkę i muszę przyznać, że była smaczna, postanowiłam więc ten smak odtworzyć.
  • Musaka
    12

    Musaka

    Musakę jadłam kiedyś na wakacjach w Grecji i wcale mi nie smakowała, bo była bardzo ciężka i tłusta. Nie miałam więc ochoty wypróbowywać jej w domu. Jednak gdy przeczytałam książeczkę "Smaki Grecji", okazało się, że musaka występuje w wielu odmianach i wcale nie musi być ani ciężka, ani tłusta.
  • Sos pomidorowo-ziołowy
    5

    Sos pomidorowo-ziołowy

    Gotując dla rodziny, warto mieć w odwodzie takie potrawy, które w razie konieczności możemy zaserwować dzień po dniu, lub ugotować więcej na zapas i podać, kiedy akurat nie mamy czasu lub weny na gotowanie. Do takich potraw należą klopsiki, które przygotowuje się szybko, a podawać można je na wiele różnych sposobów.