Pennette z cukinią
Jest to bardzo szybkie i pyszne danie, oczywiście z "Kuchni włoskiej". Użyłam makaronu pennette, czyli nieco cieńszego niż dobrze znane penne, ale można użyć oczywiście penne, a także rigatoni, czyli zwykłych rurek bez ukośnego cięcia.
Składniki:
makaron pennette
2 cukinie
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, oliwa z oliwek
3 łyżki natki pietruszki
50 g tartego parmezanu (u mnie akurat nie ma parmezanu)
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cukinię posiekaj na cieniutkie plasterki - o grubości 1-2 mm. Ząbki czosnku przekrój na pół i podsmaż na oliwie, do chwili, aż zmienią kolor. Wtedy zdejmij je z patelni i wrzuć cukinię. Smaż cukinię, aż lekko się zazłoci, następnie zmniejsz ogień, patelnię przykryj i duś cukinię przez około 5-10 minut. Dosyp soli i pieprzu, następnie wrzuć na patelnię ugotowany makaron, pietruszkę, oraz parmezan, dobrze wymieszaj i podawaj.
UWAGA: Utworzyłam nową kategorię, pt. Makarony, bo jest tych przepisów trochę i myślę, że zasłużyły już na odrębną "szufladkę". Stopniowo będę tam wrzucać stare przepisy.