Pieczarki faszerowane
Pieczarki faszerowane to jedna z takich potraw, których używam do "oczyszczania" lodówki z zalegających produktów, bo wykonując farsz, można puścić wodze fantazji i skomponować dowolny zestaw. Mój dzisiejszy był i tak w miarę przeciętny.
Składniki:
12 dużych pieczarek i ok. 5-6 małych
1 cebula
pół strąka papryki
kilka plastrów szynki
zielona pietruszka
sos sojowy, pieprz, oliwa
ser (u mnie mozzarella)
Umyj pieczarki, z dużych wykrój nóżki, małe posiekaj. Posiekaj również pozostałe składniki. Zeszklij cebulę, dorzuć paprykę, pieczarki i szynkę, duś do miękkości. Następnie całość posiekaj w malakserze z pietruszką, dopraw sosem sojowym i pieprzem. Nakładaj po łyżce farszu do kapeluszy dużych pieczarek. Zapiekaj przez około 20 minut w 180 stopniach, 5 minut przed końcem pieczenia nałóż na pieczarki po plastrze sera.