Pieczarki faszerowane

Pieczarki faszerowane

Pieczarki faszerowane to jedna z takich potraw, których używam do "oczyszczania" lodówki z zalegających produktów, bo wykonując farsz, można puścić wodze fantazji i skomponować dowolny zestaw. Mój dzisiejszy był i tak w miarę przeciętny.

Składniki:

12 dużych pieczarek i ok. 5-6 małych

1 cebula

pół strąka papryki

kilka plastrów szynki

zielona pietruszka

sos sojowy, pieprz, oliwa

ser (u mnie mozzarella)

Umyj pieczarki, z dużych wykrój nóżki, małe posiekaj. Posiekaj również pozostałe składniki. Zeszklij cebulę, dorzuć paprykę, pieczarki i szynkę, duś do miękkości. Następnie całość posiekaj w malakserze z pietruszką, dopraw sosem sojowym i pieprzem. Nakładaj po łyżce farszu do kapeluszy dużych pieczarek. Zapiekaj przez około 20 minut w 180 stopniach, 5 minut przed końcem pieczenia nałóż na pieczarki po plastrze sera.

Kategorie przepisów