Tortilla z indykiem i warzywami
Jakiś czas temu podziwiałam apetyczne tortille na poprzednim blogu cuda.wianki i postanowiłam wreszcie zrobić podobne. Wyszły rewelacyjnie, polecam wszystkim.
Składniki:
opakowanie gotowych tortilli (oczywiście mogą być zrobione własnoręcznie, jeśli się wam chce)
50 dag piersi z indyka
1 cebula
5-6 pieczarek
strąk zielonej papryki
przyprawa do fajitos (do kupienia np. w Auchan)
1/4 główki sałaty lodowej
1 pomidor
1 ogórek
Mięso pokrój w cienkie paski, posyp przyprawą, włóż do lodówki na jakiś czas. Pokrój pieczarki na plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paski. Posiekaj też sałatę, pomidora i ogórka, wymieszaj je ze sobą w salaterce. Na oliwie usmaż mięso, dorzuć pieczarki, cebulę i paprykę, duś do miękkości. Jeśli to konieczne, dopraw jeszcze przyprawą do fajitos. Tortille podgrzej na patelni lub w mikrofali. Na każdy placek nakładaj mięso i sałatę, zwiń, polej sosem.
Ja podałam tortillę z dwoma sosami: tysiąca wysp i czosnkowym.
Sos tysiąca wysp
100 ml jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
3 łyżki ostrego keczupu
po łyżce soku pomarańczowego i cytrynowego
sól, pieprz cayenne
Sos czosnkowy
100 ml jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
łyżka octu winnego
3 ząbki czosnku (rozgniecione)
sól, pieprz
Wszystkie składniki sosów dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. pół godziny.