Tortilla z indykiem i warzywami

Tortilla z indykiem i warzywami

Jakiś czas temu podziwiałam apetyczne tortille na poprzednim blogu cuda.wianki i postanowiłam wreszcie zrobić podobne. Wyszły rewelacyjnie, polecam wszystkim.

Składniki:

opakowanie gotowych tortilli (oczywiście mogą być zrobione własnoręcznie, jeśli się wam chce)

50 dag piersi z indyka

1 cebula

5-6 pieczarek

strąk zielonej papryki

przyprawa do fajitos (do kupienia np. w Auchan)

1/4 główki sałaty lodowej

1 pomidor

1 ogórek

Mięso pokrój w cienkie paski, posyp przyprawą, włóż do lodówki na jakiś czas. Pokrój pieczarki na plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paski. Posiekaj też sałatę, pomidora i ogórka, wymieszaj je ze sobą w salaterce. Na oliwie usmaż mięso, dorzuć pieczarki, cebulę i paprykę, duś do miękkości. Jeśli to konieczne, dopraw jeszcze przyprawą do fajitos. Tortille podgrzej na patelni lub w mikrofali. Na każdy placek nakładaj mięso i sałatę, zwiń, polej sosem.

Ja podałam tortillę z dwoma sosami: tysiąca wysp i czosnkowym.

Sos tysiąca wysp

100 ml jogurtu naturalnego

3 łyżki majonezu

3 łyżki ostrego keczupu

po łyżce soku pomarańczowego i cytrynowego

sól, pieprz cayenne

Sos czosnkowy

100 ml jogurtu naturalnego

3 łyżki majonezu

łyżka octu winnego

3 ząbki czosnku (rozgniecione)

sól, pieprz

Wszystkie składniki sosów dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. pół godziny.

Kategorie przepisów