Musaka

Musaka

Musakę jadłam kiedyś na wakacjach w Grecji i wcale mi nie smakowała, bo była bardzo ciężka i tłusta. Nie miałam więc ochoty wypróbowywać jej w domu. Jednak gdy przeczytałam książeczkę "Smaki Grecji", okazało się, że musaka występuje w wielu odmianach i wcale nie musi być ani ciężka, ani tłusta.

Poniższy przepis jest najbliższy podstawowemu, gdyż różni się tylko brakiem ziemniaków.

Składniki:

2 bakłażany

500 g mielonego mięsa wołowego

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

puszka pomidorów w zalewie

3 łyżki natki pietruszki

2 jajka

300 ml chudego jogurtu naturalnego

100 g startego parmezanu

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

ewentualnie lampka czerwonego wytrawnego wina

Mięso smaż na oliwie przez około 5 minut, następnie dorzuć posiekaną cebulę i czosnek, i smaż przez następne 5 minut. Wlej pomidory z zalewą, wino, pietruszkę, dopraw całość solą i pieprzem, i duś przez około 20 minut, do momentu, aż płyn odparuje. Bakłażany pokrój na cienkie plastry, posól i odstaw na pół godziny. Następnie osusz papierowym ręcznikiem i usmaż na suchej teflonowej patelni na złoty kolor.

Jajka roztrzep, dodaj jogurt, gałkę, sól i pieprz. Na dno naczynia do zapiekania wyłóż warstwę bakłażanów, następnie mięso, i na wierzchu znów bakłażany.

Całość polej jajkami z jogurtem i posyp startym serem. Zapiekaj przez 45 minut w 180 stopniach.

Kategorie przepisów