Sałatka brokułowa z jajkiem
Dania gotowe nie cieszą się w naszym domu uznaniem i rzadko kupujemy coś na wynos, tylko wtedy, gdy mamy naprawdę nóż na gardle. Kiedyś kupiłam w Piotrze i Pawle brokułową sałatkę i muszę przyznać, że była smaczna, postanowiłam więc ten smak odtworzyć.
Składniki:
jeden duży brokuł
4 jajka
200 g pieczarek
2 ząbki czosnku
majonez
Brokuł podziel na różyczki i zblanszuj w gorącej wodzie lub obgotuj na parze. Ja ugotowałam go na parze przez 5 minut - chodzi o to, żeby się nie rozpadał, ale nie był też twardy. Jajka ugotuj na twardo i ostudź. Pieczarki pokrój na plasterki i uduś na oliwie. Ugotowanego brokuła podziel na drobne różyczki, jajka posiekaj w kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj majonez i przetarty czosnek, i odstaw sałatkę na jakiś czas "do przegryzienia".