Klasyczna sałatka grecka
Jeżeli miałabym wybrać danie, które najbardziej kojarzy mi się z wakacjami, wybrałabym właśnie sałatkę grecką - najprostszą i najlepszą. Kiedy ją jem, od razu przypomina mi się rozgrzana plaża, słone turkusowe morze, tawerna u Zachariasza i szklaneczka retsiny, oczywiście. Smaku z Grecji nie da się niestety odtworzyć - trzeba byłoby mieć greckie warzywa, wyhodowane w domowym ogródku i wygrzane słońcem, przepyszną oliwę i prawdziwy ser feta, no ale cóż... może być i namiastka.
Składniki:
2-3 pomidory
1 ogórek
garść czarnych oliwek
100 g sera feta, pokrojonego w kostkę
pół czerwonej cebuli
oliwa z oliwek
sok z cytryny
czosnek, sól, pieprz
świeże zioła - bazylia, oregano, mięta
Warzywa pokrój i wrzuć do salaterki, dodaj ser feta. Wymieszaj oliwę z sokiem cytrynowym, roztartym czosnkiem, solą i pieprzem, polej sałatkę. Posiekaj zioła, posyp sałatkę. Podawaj z pieczywem i grecką retsiną.