Sałatka ryżowa z curry
Wygrzebałam tę sałatkę z archiwum i przypomniało mi się, że 100 lat już jej nie jadłam, a teraz tym bardziej nie zjem, bo unikam ryżu i kukurydzy :( Ale jeśli Wy się nie odchudzacie, to koniecznie spróbujcie, bo sałatka jest pyszna. Przepis dostałam od mojej siostry (Sister, czytasz mnie jeszcze?).
Składniki:
0,5 szklanki ryżu
puszka kukurydzy
puszka ananasa (może być w kawałkach)
1 łyżka sosu sojowego
4 łyżki majonezu
oliwa (2 łyżki), curry (ok. 3 łyżeczek), sól, pieprz
2 ząbki czosnku
Ryż ugotuj na sypko. Od razu po ugotowaniu wymieszaj go z oliwą i curry. Odstaw ryż do wystygnięcia. Odcedź kukurydzę i ananasa. Sok z ananasa zachowaj. Jeśli ananas jest w plastrach, pokrój go w kostkę. Połącz kukurydzę i ananasa z ryżem.
Przygotuj sos: 4 łyżki soku z ananasa wymieszaj z sosem sojowym i majonezem. Dodaj rozgniecione ząbki czosnku. Wymieszaj sos z pozostałymi składnikami, ewentualnie dopraw. Sałatka smakuje najlepiej po kilku godzinach w lodówce. Można ją urozmaicić, dodając ser żółty lub mięso z kurczaka, oczywiście drobno pokrojone.