Zapiekanka z kurczakiem i cukinią
Ta zapiekanka zrobiła furorę w moim domu :) Została sprzątnięta w kilkanaście minut i bardzo wszystkim smakowała. Przepis pochodzi z książki "Smakowite potrawy z kurczaka", ale trochę go zmieniłam.
Składniki:
150 g makaronu (np. ozdobne kolanka, świderki)
200 g piersi z kurczaka lub indyka
2 małe cukinie
5-6 pieczarek
1 średnia cebula
opakowanie serka ziołowego (np. Piątnica z przyprawami)
2 jajka
mały jogurt naturalny
kieliszek białego, wytrawnego wina
oliwa z oliwek, sól, pieprz, czosnek
1 pomidor
Makaron ugotuj al dente. Mięso pokrój w paski, oprósz solą i pieprzem. Cukinię pokrój na plastry o grubości 1 cm i usmaż na oliwie na złoty kolor. Na tym samym tłuszczu usmaż mięso. Cebulę pokrój w piórka, a pieczarki w plastry. Płaską formę do zapiekania wysmaruj oliwą, ułóż plastry cukinii, makaron, mięso, pieczarki i cebulę. Na wierzchu ułóż plastry cukinii. Przygotuj sos: serek rozmieszaj z jajkami, jogurtem i winem. Posól, popieprz i dopraw czosnkiem. Polej zapiekankę, na wierzchu ułóż plastry pomidora.
Zapiekaj ok. 25 minut w 200 stopniach. Podawaj z białym wytrawnym winem.