Wypróbowałam niedawno kolejny przepis na naleśniki z bloga Atinki. Są to naleśniki szwedzkie, z mnóstwem aromatycznych przypraw: cynamonem, kardamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Wspaniale pachną i świetnie smakują.
Jest wiele przepisów na te smaczne kiełbaski o bałkańskim rodowodzie. Przygotowując cevapcici nie korzystałam z żadnej konkretnej receptury - przeczytałam to, co podrzuciło google i postanowiłam zrobić własną wersję. Wyszło nieźle - zjedliśmy wszystko ze smakiem :)
Cukinia jest pyszna, bardzo ją lubię, a nigdy jeszcze nie robiłam z niej placuszków. Tak mnie jakoś ostatnio wzięło i po przyjściu z pracy przygotowałam smaczne placki, na które przepis wyszperałam w serwisie UgotujTo. Dokonałam kilku zmian, o których poniżej. Placuszki bardzo mi smakowały, zjadłam je wszystkie na obiad :).
W weekend pogoda nas nie rozpieszczała. Padało, było chłodno i szaro. Rozgrzewaliśmy się aromatyczną zupą, znalezioną na blogu Lepszy smak. Zupa była naprawdę smaczna, pełna warzyw i witamin. Ja podałam ją z grzankami, autorka serwowała m.in. z kiełkami. Polecam :)
Przepisów na ciasto drożdżowe jest bardzo dużo. Wszystkie niby podobne a każdy inny. Dzisiejszy pochodzi z tej strony i jest wspaniały. Robiłam już dwa razy i za każdym razem bułka zniknęła rekordowo szybko.
Danie o tej dziwnej nazwie to nic innego jak potrawka z kurczakiem, formą przypominające chili. Potrawa ta jest bardzo pożywna i smaczna. Przepis znalazłam w książce Kuchnia amerykańska - Podróże kulinarne i jest to moja propozycja do akcji Ireny i Andrzeja oraz do akcji pomidorowej.
Moja ostatnia propozycja do akcji grillowej, tym razem tzaziki czyli grecka sałatka z ogórków. Ja robię tzaziki z twarogiem, są pyszne i pasują do wszystkich dań z grilla, polecam!
Dzisiaj mam propozycję na smacznego kurczaka którego można przygotować w ciągu godziny. Chude i mięciutkie mięso uduszone w gęstym sosie z dużą ilością cebuli może przypominać smaki kuchni francuskiej. Atrakcyjnym dodatkiem jest białe wino, wspaniale smakuje z bagietką.
Dzis przywital mnie piekny dzien. Od rana slonce niesmialo zagladalo mi do okien. Jednak w poprzednie dni niebo zasnute bylo chmurami, z ktorych co jakis czas padal deszcz. Zapanowalo przejmujace zimno.Jak ja nie lubie takiej pogody. Brrrrrr!
Lekach albo miodownik to tradycyjne ciasto na żydowski Nowy Rok - Rosz Haszana. Dania podawane na Rosz Haszana mają znaczenie symboliczne - słodki miodownik ma przynieść szczęście i słodycz, by nadchodzący rok był słodki.
Nioki czyli inaczej kluski z odbiciem paseczków na specjalnej deseczce lub widelcu. Bardzo smaczne i delikatne z chrupiącymi orzeszkami w maślanym sosie miodowym ...
Fajny pomysł na przyrządzenie fasolki szparagowej, kiedy już znudzi się nam ona podana w nieśmiertelny sposób z bułką tartą i masełkiem (chociaż, czy taka wersja może się znudzić?). Przepis na to danie znalazłam kilka lat temu w necie, ale nie wiem niestety dokładnie na jakiej stronie.
Wczoraj na obiad były pulpety według przepisu Nigelli. Sos niby taki zwykły, robiłam podobny już wiele razy ale jednak wczoraj smakował nam bardziej. Aromatyczny o kremowej konsystencji był przepyszny i świetnie pasował do mięciutkich pulpecików.
Ziemniaki obrać, umyć i połowę wstawić do gara z osolona wodą. Ugotować, przecisnąć przez praskę. Resztę ziemniaków zetrzeć na tarce i wycisnąć z nadmiaru wody. Do miski włożyć ugotowane i surowe ziemniaki, wbić jajka, dodać mąki. Wyrobić na jednolitą masę.