Maślana bułka drożdżowa z kruszonką
Przepisów na ciasto drożdżowe jest bardzo dużo. Wszystkie niby podobne a każdy inny. Dzisiejszy pochodzi z tej strony i jest wspaniały. Robiłam już dwa razy i za każdym razem bułka zniknęła rekordowo szybko. Obfitość kruszonki jest dodatkową atrakcją tej bułki, zwłaszcza dla dzieci, które wyskubują ją w pierwszej kolejności:) Bardzo polecam.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej (1 szkl.=250 ml)
- 2 i 1/2 dkg świeżych drożdży lub 1 op. suszonych
- około 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 10 dkg miękkiego masła
- 1/4 szklanki cukru
- szczypta soli
-
do posmarowania białko
Na kruszonkę:
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
-
2 i 1/2 dkg masła
Wrzucić wszystko w odpowiedniej kolejności do maszyny lub do zwykłej miski i wyrabiać maszynowo lub ręcznie. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, ponownie wyrobić. Uformować bułkę. Przełożyć do keksowej foremki i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Zagnieść składniki kruszonki i posypać nią wyrośnięte i posmarowane białkiem ciasto. Piec około 30 minut w 190'C.
Smacznego:)