Maślana bułka drożdżowa z kruszonką

Przepisów na ciasto drożdżowe jest bardzo dużo. Wszystkie niby podobne a każdy inny. Dzisiejszy pochodzi z tej strony i jest wspaniały. Robiłam już dwa razy i za każdym razem bułka zniknęła rekordowo szybko.  Obfitość kruszonki jest dodatkową atrakcją tej bułki, zwłaszcza dla dzieci, które wyskubują ją w pierwszej kolejności:) Bardzo polecam.

Zdjęcie - Maślana bułka drożdżowa z  kruszonką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  •  3 szklanki mąki pszennej (1 szkl.=250 ml)
  •  2 i 1/2 dkg świeżych drożdży lub 1 op. suszonych
  • około 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  •  10 dkg miękkiego masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  •  do posmarowania białko

Na kruszonkę:

  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 i 1/2 dkg masła

Wrzucić wszystko w odpowiedniej kolejności do maszyny lub do zwykłej miski i wyrabiać maszynowo lub ręcznie. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, ponownie wyrobić. Uformować bułkę. Przełożyć do keksowej foremki i odstawić do ponownego wyrośnięcia.  Zagnieść składniki kruszonki i posypać nią wyrośnięte i posmarowane białkiem ciasto. Piec około 30 minut w 190'C.

Smacznego:)

Kategorie przepisów

Podobne przepisy