Myncybuły z grzybami
składniki na ciasto:
2 kg ziemniaków
3 jajka
sól
mąka ziemniaczana
składniki na farsz:
ugotowana wołowina
grzyby
cebula
sól
pieprz czarny
olej
Ziemniaki obrać, umyć i połowę wstawić do gara z osolona wodą. Ugotować, przecisnąć przez praskę. Resztę ziemniaków zetrzeć na tarce i wycisnąć z nadmiaru wody. Do miski włożyć ugotowane i surowe ziemniaki, wbić jajka, dodać mąki. Wyrobić na jednolitą masę. Ugotowaną wołowinę zmielić przez maszynkę dwa razy. Grzyby pokroić drobno, przesmażyć z cebulką. Wymieszać składniki, doprawić solą i pieprzem. Z ciasta odrywać małe kulki, formować placek a następnie dołożyć farsz. Zlepić i czynność powtarzać do wyczerpania składników. Gotować w osolonej wodzie. Gdy wypłyną na wierzch, wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej. Okrasić zeszkloną cebulą. Można podawać z duszonymi grzybami.