Nioki dyniowe

Nioki dyniowe

Zdjęcie - Nioki dyniowe   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Nioki czyli inaczej kluski z odbiciem paseczków na specjalnej deseczce lub widelcu. Bardzo smaczne i delikatne z chrupiącymi orzeszkami w maślanym sosie miodowym ...


  • 500 g ziemniaków
  • 400 g oczyszczonej dyni
  • 300 g mąki pszenna
  • sól morska
  • 1/4 łyżeczki kurkumy

  • 1 garść orzechów na porcje
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki golden syropu lub miodu

 

Ziemniaki ugotować w mundurkach na parze wraz z oczyszczoną dynią - wystudzić. Zimne ziemniaki obrać i przepuścić przez praskę. Dynię odcisnąć przez gazę z nadmiaru wody i również przecisnąć przez praskę. Wymieszać i doprawić, wbić jajko dodać mąki i zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na pięć części i z każdego uformować rulonik jak na kopytka odrywać po kawałku i zwijać na widelcu aby powstały prążki. Gotować w gorącej wodzie od wypłynięcia ok 2 minutki.

Na patelni rozpuść masło wrzucić nioki i podsmażać następnie dodać orzech oraz golden syrop lub miód i smażyć jeszcze ok 3 minutki. Wyłożyć na talerz i polać sosem.

Smacznego

 

Wydrukuj przepis

 

 

 

Kategorie przepisów