Nioki dyniowe
Nioki czyli inaczej kluski z odbiciem paseczków na specjalnej deseczce lub widelcu. Bardzo smaczne i delikatne z chrupiącymi orzeszkami w maślanym sosie miodowym ...
- 500 g ziemniaków
- 400 g oczyszczonej dyni
- 300 g mąki pszenna
- sól morska
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1 garść orzechów na porcje
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki golden syropu lub miodu
Ziemniaki ugotować w mundurkach na parze wraz z oczyszczoną dynią - wystudzić. Zimne ziemniaki obrać i przepuścić przez praskę. Dynię odcisnąć przez gazę z nadmiaru wody i również przecisnąć przez praskę. Wymieszać i doprawić, wbić jajko dodać mąki i zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na pięć części i z każdego uformować rulonik jak na kopytka odrywać po kawałku i zwijać na widelcu aby powstały prążki. Gotować w gorącej wodzie od wypłynięcia ok 2 minutki.
Na patelni rozpuść masło wrzucić nioki i podsmażać następnie dodać orzech oraz golden syrop lub miód i smażyć jeszcze ok 3 minutki. Wyłożyć na talerz i polać sosem.
Smacznego