Cevapcici
Jest wiele przepisów na te smaczne kiełbaski o bałkańskim rodowodzie. Przygotowując cevapcici nie korzystałam z żadnej konkretnej receptury - przeczytałam to, co podrzuciło google i postanowiłam zrobić własną wersję. Wyszło nieźle - zjedliśmy wszystko ze smakiem :)
Składniki :
- 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka sproszkowanej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka Vegety
- pieprz, sól
- 1 łyżka mąki
- pół łyżeczki czerwonej czubrycy
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Mięso wymieszać dokładnie z przyprawami, mąką, jajkiem i cebulą oraz czosnkiem na jednolitą masę, wstawić na pół godziny do lodówki.
Z masy mięsnej formować cienkie kiełbaski, nadziewać je na patyczki szaszłykowe. Posmarować oliwą i piec na grillu lub smażyć na patelni grillowej (przez 6-8 minut z każdej strony).
Kiełbaski jedliśmy z dodatkiem sosu tzatziki :
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki przyprawy tzatziki
- pół świeżego ogórka startego na tarce o dużych oczkach
- 2 gałązki koperku - drobno posiekane
- pieprz
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Wszystkie składniki sosu wymieszać, odstawić na parę minut do przegryzienia.