Jedną z najbardziej ulubionych kurczakowych potraw w naszym domu jest kurczak zapiekany na plastrach marchewki i pietruszki nazywany przez wielu po kanadyjsku. Dzisiejsza wersja jest pewną modyfikacją tego przepisu. Połączenie kurczaka i warzyw z aromatyczną marynatą czosnkową - zapach i smak - niesamowite.
Lubię lekkie makarony. Nie zawsze potrzeba gęstego, ciężkiego sosu, żeby było smacznie. Trochę oliwy, dużo warzyw, jakaś ostrzejsza nuta smakowa i pełnoziarnisty makaron. Pysznie, zdrowo i nietucząco.
Gdy zobaczyłam ten przepis wiedziałam od razu, że muszę go wypróbować, chociaż trochę się obawiałam tego sosu cytrynowego. Niepotrzebnie bo jest fantastyczny. Do tego ten świeży aromat szałwii. To danie mnie oczarowało. W dodatku jest takie proste i szybkie do przyrządzenia.Polecam wszystkim i życzę smacznego
To rzymskie kluski z kaszy manny. Bardzo delikatne w smaku i zadziwiająco smaczne. Z podanych proporcji wychodzi całkiem spora porcja, więc jeśli nie stanowicie licznej rodziny, możecie pozostałe kluski wstawić do lodówki, a następnego dnia odgrzać je w piekarniku lub nawet na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką - będą równie smaczne!
Chcieliśmy zjeść lazanię, ale nie mieliśmy w domu mięska mielonego, a zmielenie piersi kurczaka niewiele by nam pomogło. Stąd nasza "wariacja" na temat lazanii z kurczakiem.
Dzisiaj bardzo proste danie, z tradycyjnych składników, które zawsze mam w lodówce. Kurczak, pieczarki i ser łączą się wybitnie dobrze a uduszone wszystko razem w śmietanowym sosie, podane z podpiekanymi ziemniakami i sałatą ze śmietaną smakuje po prostu po królewsku.
Przepis pojawił się z potrzeby chwili podczas błyskawicznych zakupów. Danie proste i szybkie. A do tego lekkie i bardzo smaczne. Jest na tyle delikatne, że zasmakuje prawie każdemu. Polecam.
To ciasto to najczęściej zamawiany szlagier u mnie w domu. Jednocześnie jestem przekonana, że nigdy nam się nie znudzi. Jest pyszne i łączy w sobie wszystkie najlepsze elementy różnych klasycznych ciast. Ma pyszną chrupiącą bezę, nieprzyzwoicie słodką kruszonkę i kwaskowate owoce ułożone na pysznym spieczonym kruchym spodzie. Można ją piec w formie ciasta w blaszce lub tarty w każdej postaci smakuje wyśmienicie. Bardzo polecam.
Bardzo rzadko jadam kuskus. Kiedyś kupiłam opakowanie i tak sobie stało. Postanowiłam je jakoś wykorzystać i zrobić sałatkę. Przygotowałam pieczone na patelni grillowej: paprykę czerwoną, cukinię oraz pieczarki. Doprawiłam, połączyłam z kuskusem, a do tego wpadł jeszcze zakopiański oscypek. Wyszło całkiem smacznie i sycąco. :)