Gnocchi alla Romana
To rzymskie kluski z kaszy manny. Bardzo delikatne w smaku i zadziwiająco smaczne. Z podanych proporcji wychodzi całkiem spora porcja, więc jeśli nie stanowicie licznej rodziny, możecie pozostałe kluski wstawić do lodówki, a następnego dnia odgrzać je w piekarniku lub nawet na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką - będą równie smaczne! Resztki pozostałe po wykrojeniu kółeczek, można ułożyć w drugim naczyniu, posypać serem i także zapiec. Polecam!
/źródło: "Włoska kuchnia na polskim stole" Paolo Cozza/
Gnocchi alla Romana
Składniki:
- 250g kaszy manny
- 1 litr mleka
- 120g masła
- 50g tartego parmezanu
- 50g tartego żółtego sera
- sól
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy ok. 50g masła i odrobinę soli. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę mannę, energicznie mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Gotujemy ok. 20 minut, ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżkę parmezanu i łyżkę tartego żółtego sera. Mieszamy, aż wszystkie składniki całkowicie się połączą.
Tak przygotowaną masę wykładamy na zwilżoną wodą płaską powierzchnię (może być blaszka do pieczenia lub plastikowa tacka) i rozprowadzamy równomiernie na grubość ok.0,5-1 cm. Pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy masa całkowicie się ochłodzi i stwardnieje, wykrawamy z niej kółka za pomocą małej szklanki zwilżonej wodą. Smarujemy masłem płaskie naczynie nadające się do pieczenia w piekarniku i układamy w nim wycięte kółeczka, jedno obok drugiego (powinny delikatnie na siebie zachodzić). W przerwy między kółkami wkładamy pozostałe masło i wszystko posypujemy pozostałym serem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 st. C i pieczemy 15-20 minut, dopóki na wierzchu nie pojawi się złota skórka. Podajemy bezpośredni po upieczeniu.
Smacznego!