Gnocchi alla Romana

Gnocchi alla  Romana

To rzymskie kluski z kaszy manny. Bardzo delikatne w smaku i zadziwiająco smaczne. Z podanych proporcji wychodzi całkiem spora porcja, więc jeśli nie stanowicie licznej rodziny, możecie pozostałe kluski wstawić do lodówki, a następnego dnia odgrzać je w piekarniku lub nawet na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką - będą równie smaczne! Resztki pozostałe po wykrojeniu kółeczek, można ułożyć w drugim naczyniu, posypać serem i także zapiec. Polecam!

Zdjęcie - Gnocchi alla  Romana  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: "Włoska kuchnia na polskim stole" Paolo Cozza/

Gnocchi alla Romana

Składniki:

  • 250g kaszy manny
  • 1 litr mleka
  • 120g masła
  • 50g tartego parmezanu
  • 50g tartego żółtego sera
  • sól

 

Mleko wlewamy do garnka, dodajemy ok. 50g masła i odrobinę soli. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę mannę, energicznie mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Gotujemy ok. 20 minut, ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżkę parmezanu i łyżkę tartego żółtego sera. Mieszamy, aż wszystkie składniki całkowicie się połączą.

Tak przygotowaną masę wykładamy na zwilżoną wodą płaską powierzchnię (może być blaszka do pieczenia lub plastikowa tacka) i rozprowadzamy równomiernie na grubość ok.0,5-1 cm. Pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy masa całkowicie się ochłodzi i stwardnieje, wykrawamy z niej kółka za pomocą małej szklanki zwilżonej wodą. Smarujemy masłem płaskie naczynie nadające się do pieczenia w piekarniku i układamy w nim wycięte kółeczka, jedno obok drugiego (powinny delikatnie na siebie zachodzić). W przerwy między kółkami wkładamy pozostałe masło i wszystko posypujemy pozostałym serem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 st. C i pieczemy 15-20 minut, dopóki na wierzchu nie pojawi się złota skórka. Podajemy bezpośredni po upieczeniu.

Smacznego!

Kategorie przepisów