Kruche ciasto jabłkowo- śliwkowe pod bezą z kruszonką
To ciasto to najczęściej zamawiany szlagier u mnie w domu. Jednocześnie jestem przekonana, że nigdy nam się nie znudzi. Jest pyszne i łączy w sobie wszystkie najlepsze elementy różnych klasycznych ciast. Ma pyszną chrupiącą bezę, nieprzyzwoicie słodką kruszonkę i kwaskowate owoce ułożone na pysznym spieczonym kruchym spodzie. Można ją piec w formie ciasta w blaszce lub tarty w każdej postaci smakuje wyśmienicie. Bardzo polecam.
Ilość: na 1 foremkę do tarty
Poziom trudności: 5/10
Czas przygotowania: 1h
SKŁADNIKI
Na kruche ciasto:
- 300 g mąki
- 60 g cukru pudru + do posypania ciasta
- 250 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka wody
- szczypta soli
- pół łyżeczki cukru waniliowego
Na bezę:
- 1budyń waniliowy (proszek)
- 2 białka
- ½ szklanki cukru pudru
Owoce:
- Śliwki - nieduża miseczka
- ½ litra kwaskowatego musu jabłkowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto odrywamy nieduży kawałek ciasta ( około 1/5) i wylepiamy nim formę do tarty wysmarowaną masłem. Do pozostałego ciasta dosypujemy 4 łyżki cukru kryształu i lekko wyrabiamy.
2. Ciasto nakłuwamy widelcem i umieszczamy je w lodówce. Nastawiamy piekarnik na 165stopni.
3. Białka roztrzepujemy. 2 łyżki białka wykładamy na surowe ciasto i rozsmarowujemy, w ten sposób ciasto nie wchłonie soku z owoców.
4. Podpiekamy spód tarty przed 20 minut. W międzyczasie można z ciasta z dodatkowym cukrem wykroić dowolny kształt foremkami do ciasteczek.
5. W międzyczasie ubijamy białka z cukrem na sztywną lśniącą pianę stopniowo dodając cukier. Na koniec wsypujemy budyń i krótko miskujemy.
6. Na podpieczoną tartę wykładamy owoce, najpierw rozsmarowujemy mus jabłkowy a na wierzchu układamy śliwki.
7. Na owocach rozkładamy równomiernie pianę z białek. Układamy na wierzchu kruszonkowe ciasteczka lub porwane kawałki ciasta na kruszonkę.
8. Pieczemy około 40minut. Zaglądając co jakiś czas czy beza się nie rumieni. Jeżeli zacznie się rumienić warto nakryć ciasto folią aluminiową i dopiec do końca.
Smacznego!