lazania z kurczakiem

lazania z kurczakiem
Chcieliśmy zjeść lazanię, ale nie mieliśmy w domu mięska mielonego, a zmielenie piersi kurczaka niewiele by nam pomogło. Stąd nasza "wariacja" na temat lazanii z kurczakiem.

Lazania z kurczakiem
  • płaty makaronu do lazanii (używam takich bez wstępnego gotowania)
  • pierś kurczaka
  • kilka pieczarek
  • cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/3 szklanki wody
  • olej
  • ser mozzarella
  • sol, pieprz
  • beszamel: masło, mleko, mąka
Zdjęcie - lazania z kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKurczaka oczyścić, posolić i usmażyć na patelni grillowej. Kiedy ostygnie porwać na włókienka. Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć, dodać pokrojone dosyć drobno pieczarki i razem dusić do miękkości. Dodać kurczaka, wymieszać, dodać wymieszany koncentrat ze śmietaną i wodą. Całość wymieszać, doprawić do smaku.
Teraz należy zrobić beszamel - proporcje zależą od ilości jaką chcemy uzyskać. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko i zasypujemy mąką, energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Jeśli wyjdzie za gęsty można go rozcieńczyć mlekiem.
W naczyniu lekko natłuszczonym na dnie najpierw kładziemy warstwę mięsną następnie, beszamel, trochę sera i makaron. Tak postępujemy aż skończy się farsz. Lazania ma zakończyć się makaronem polanym beszamelem i posypanym serem.

Kategorie przepisów