lazania z kurczakiem
Chcieliśmy zjeść lazanię, ale nie mieliśmy w domu mięska mielonego, a zmielenie piersi kurczaka niewiele by nam pomogło. Stąd nasza "wariacja" na temat lazanii z kurczakiem.
Lazania z kurczakiem
Teraz należy zrobić beszamel - proporcje zależą od ilości jaką chcemy uzyskać. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko i zasypujemy mąką, energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Jeśli wyjdzie za gęsty można go rozcieńczyć mlekiem.
W naczyniu lekko natłuszczonym na dnie najpierw kładziemy warstwę mięsną następnie, beszamel, trochę sera i makaron. Tak postępujemy aż skończy się farsz. Lazania ma zakończyć się makaronem polanym beszamelem i posypanym serem.
Lazania z kurczakiem
- płaty makaronu do lazanii (używam takich bez wstępnego gotowania)
- pierś kurczaka
- kilka pieczarek
- cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki śmietany
- 1/3 szklanki wody
- olej
- ser mozzarella
- sol, pieprz
- beszamel: masło, mleko, mąka
Teraz należy zrobić beszamel - proporcje zależą od ilości jaką chcemy uzyskać. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko i zasypujemy mąką, energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Jeśli wyjdzie za gęsty można go rozcieńczyć mlekiem.
W naczyniu lekko natłuszczonym na dnie najpierw kładziemy warstwę mięsną następnie, beszamel, trochę sera i makaron. Tak postępujemy aż skończy się farsz. Lazania ma zakończyć się makaronem polanym beszamelem i posypanym serem.