Ziemniaki z papryką
przepis:
500 dag małych ziemniaków
1 czerwona papryka
sól
oliwa
Sos:
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki rozgniecionych nasion kminku
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżki octu winnego
Czosnek wycisnąć przez praskę, utrzeć z chili, papryką i kminkiem, dodać ocet winny.
Ziemniaki wyszorować, wrzucić na osolony wrzątek i gotować 15 min.
Odcedzić, przestudzić i pokroić na ćwiartki.
Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić w cienkie paski.
Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć a niej ziemniaki, a kiedy się zrumienią dodać paprykę.
Chwilę razem smażyć, dodać sos, dobrze wymieszać, posypać solą.