UDKA NA BUKIECIE WARZYWNYM

UDKA NA BUKIECIE WARZYWNYM
Jedną z najbardziej ulubionych kurczakowych potraw w naszym domu jest kurczak zapiekany na plastrach marchewki i pietruszki nazywany przez wielu po kanadyjsku. Dzisiejsza wersja jest pewną modyfikacją tego przepisu.
Połączenie kurczaka i warzyw z aromatyczną marynatą czosnkową - zapach i smak - niesamowite.
Zdjęcie - UDKA NA BUKIECIE WARZYWNYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kurczak zapiekany na bukiecie warzywnym - Laura
SKŁADNIKI:

  • 8 podudzi kurczaka
  • ok. kilograma mrożonki warzywnej (u mnie bukiet warzywny plus zielona fasolka)
  • szklanka dobrego majonezu
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 5-6 ząbków czosnku
  • vegeta do smaku
Nóżki dokładnie opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ponacinać mięso z obu stron.
Wyciśnięty czosnek rozetrzeć z vegetą, wymieszać z majonezem i jogurtem. Do tak przygotowanej marynaty włożyć udka kurczaka i odstawić wszystko najlepiej na całą noc. Warzywa równomiernie wysypać na dużą blaszkę (taką od piekarnika). Na wierzch ułożyć kawałki mięsa, marynatą polać warzywa.
Zdjęcie - UDKA NA BUKIECIE WARZYWNYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Udka z bukietem warzywnym - Laura Piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni ponad godzinę. Pod koniec pieczenia warto włączyć termoobieg aby mięso nabrało ładnej złotawej barwy (ja obróciłam udka, tak aby złotą skórkę miało z obu stron).
Podawać z ryżem lub świeżym pieczywem.

Kategorie przepisów