UDKA NA BUKIECIE WARZYWNYM
Jedną z najbardziej ulubionych kurczakowych potraw w naszym domu jest kurczak zapiekany na plastrach marchewki i pietruszki nazywany przez wielu po kanadyjsku. Dzisiejsza wersja jest pewną modyfikacją tego przepisu.
Połączenie kurczaka i warzyw z aromatyczną marynatą czosnkową - zapach i smak - niesamowite.
Kurczak zapiekany na bukiecie warzywnym - Laura
SKŁADNIKI:
Wyciśnięty czosnek rozetrzeć z vegetą, wymieszać z majonezem i jogurtem. Do tak przygotowanej marynaty włożyć udka kurczaka i odstawić wszystko najlepiej na całą noc. Warzywa równomiernie wysypać na dużą blaszkę (taką od piekarnika). Na wierzch ułożyć kawałki mięsa, marynatą polać warzywa.
Udka z bukietem warzywnym - Laura Piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni ponad godzinę. Pod koniec pieczenia warto włączyć termoobieg aby mięso nabrało ładnej złotawej barwy (ja obróciłam udka, tak aby złotą skórkę miało z obu stron).
Podawać z ryżem lub świeżym pieczywem.
Połączenie kurczaka i warzyw z aromatyczną marynatą czosnkową - zapach i smak - niesamowite.
Kurczak zapiekany na bukiecie warzywnym - Laura
SKŁADNIKI:
- 8 podudzi kurczaka
- ok. kilograma mrożonki warzywnej (u mnie bukiet warzywny plus zielona fasolka)
- szklanka dobrego majonezu
- szklanka jogurtu naturalnego
- 5-6 ząbków czosnku
- vegeta do smaku
Wyciśnięty czosnek rozetrzeć z vegetą, wymieszać z majonezem i jogurtem. Do tak przygotowanej marynaty włożyć udka kurczaka i odstawić wszystko najlepiej na całą noc. Warzywa równomiernie wysypać na dużą blaszkę (taką od piekarnika). Na wierzch ułożyć kawałki mięsa, marynatą polać warzywa.
Udka z bukietem warzywnym - Laura Piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni ponad godzinę. Pod koniec pieczenia warto włączyć termoobieg aby mięso nabrało ładnej złotawej barwy (ja obróciłam udka, tak aby złotą skórkę miało z obu stron).
Podawać z ryżem lub świeżym pieczywem.