Makaron na zielono, czyli obiad w mniej niż 30 minut

Makaron na zielono, czyli obiad w mniej niż 30 minut

Lubię lekkie makarony. Nie zawsze potrzeba gęstego, ciężkiego sosu, żeby było smacznie. Trochę oliwy, dużo warzyw, jakaś ostrzejsza nuta smakowa i pełnoziarnisty makaron. Pysznie, zdrowo i nietucząco. Bardzo ważne jednak jest, aby makaron zawsze gotować al dente. Nie tylko jest wtedy smaczniejszy, ale ma również znacznie niższy indeks glikemiczny, a co za tym idzie mniej podnosi stężenie cukru we krwi oraz daje dłuższe uczucie sytości. Dlatego warto przypilnować czasu gotowania makaronu, aby następnie cieszyć się zdrowym i małokalorycznym posiłkiem :)

 Zdjęcie - Makaron na zielono, czyli obiad w mniej niż 30 minut  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 200g krótkiego makaronu (najlepiej pełnoziarnisty)
  • 100g mrożonego szpinaku w liściach
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka pepperoni
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki ziaren sezamu (opcjonalnie)
  • 50g parmezanu (opcjonalnie)
  • Sól, pieprz

 

Sposób przyrządzenia:

Wstawić wodę na makaron, gdy zawrze posolić, wrzucić makaron i ugotować go al dente zostawiając ok. 3-4 łyżek wody z gotowania. W tym czasie cukinię umyć i dowolnie pokroić. Ja jestem fanką pasków lub słupków z cukinii, ale do krótkiego makaronu doskonale sprawdzi się też kostka. Czosnek obrać i pokroić w plasterki, papryczkę wypestkować i pokroić w drobne paseczki.  Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić czosnek i papryczkę. Jeżeli używamy dodać sezam i smażyć kolejną minutę.Smażyć ok. minuty i dodać cukinię. Gdy ta stanie się szklista, ale wciąż nie całkiem miękka dorzucić rozmrożony szpinak i groszek (może być zamrożony). Smażyć kilka minut, aby wszystko zmiękło i wyparowała ewentualna woda, doprawić solą i pieprzem. Odcedzony makaron wrzucić powrotem do garnka i dodać zachowaną wodę z jego gotowania – makaron wchłonie ją zamiast oliwy z warzyw, dzięki temu nie będzie suchy, a my nie musimy używać dużo tłuszczu. Do garnka dodać warzywa i dokładnie wymieszać. Podawać natychmiast posypane tartym parmezanem.

Smacznego!

Zdjęcie - Makaron na zielono, czyli obiad w mniej niż 30 minut  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Makaron na zielono, czyli obiad w mniej niż 30 minut  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów