Kurczak zapiekany z pieczarkami i żółtym serem

Kurczak zapiekany z pieczarkami i żółtym  serem

Dzisiaj  bardzo proste danie, z tradycyjnych składników, które zawsze mam w lodówce. Kurczak, pieczarki i ser łączą się wybitnie dobrze a uduszone wszystko razem w śmietanowym sosie, podane z podpiekanymi ziemniakami i sałatą ze śmietaną smakuje po prostu po królewsku.

Zdjęcie - Kurczak zapiekany z pieczarkami i żółtym  serem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło: Sól i Pieprz nr 3/2011

Składniki:

  • 500 g filetów z kurczaka
  • 100 g pieczarek
  • 1 łyżka oleju
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 500 ml bulionu
  • 100 g śmietany
  • sól, pieprz
  • 100 g startego żółtego sera

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Pieczarki oczyśćić i pokroić w plastry. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć mięso. Włożyć pieczarki i chwilę smażyć. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 minut na małym ogniu. Dodać śmietanę, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozgrzać grill piekarnika. Niewielką ilość bulionu dokładnie wymieszać z mąką i zagęścić potrawę. Gotować ok. 1 minuty na małym ogniu, cały czas mieszając. Liść laurowy i ziele angielskie usunąć. Potrawkę przełożyć do czterech małych naczyń żaroodpornych lub jednego dużego. Oprószyć serem i zapiekać pod grillem na złotobrązowy kolor. Po wyjęciu posypać zieloną natką pietruszki.

Smacznego:)

Kategorie przepisów