Kurczak zapiekany z pieczarkami i żółtym serem
Dzisiaj bardzo proste danie, z tradycyjnych składników, które zawsze mam w lodówce. Kurczak, pieczarki i ser łączą się wybitnie dobrze a uduszone wszystko razem w śmietanowym sosie, podane z podpiekanymi ziemniakami i sałatą ze śmietaną smakuje po prostu po królewsku.
Źródło: Sól i Pieprz nr 3/2011
Składniki:
- 500 g filetów z kurczaka
- 100 g pieczarek
- 1 łyżka oleju
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 500 ml bulionu
- 100 g śmietany
- sól, pieprz
- 100 g startego żółtego sera
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Pieczarki oczyśćić i pokroić w plastry. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć mięso. Włożyć pieczarki i chwilę smażyć. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 minut na małym ogniu. Dodać śmietanę, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozgrzać grill piekarnika. Niewielką ilość bulionu dokładnie wymieszać z mąką i zagęścić potrawę. Gotować ok. 1 minuty na małym ogniu, cały czas mieszając. Liść laurowy i ziele angielskie usunąć. Potrawkę przełożyć do czterech małych naczyń żaroodpornych lub jednego dużego. Oprószyć serem i zapiekać pod grillem na złotobrązowy kolor. Po wyjęciu posypać zieloną natką pietruszki.
Smacznego:)