Tortellini z cukinią w sosie ziołowym
Przepis pojawił się z potrzeby chwili podczas błyskawicznych zakupów. Danie proste i szybkie. A do tego lekkie i bardzo smaczne. Jest na tyle delikatne, że zasmakuje prawie każdemu. Polecam.
Ilość: dla 2 osób
Poziom trudności: 1/10
Czas przygotowania: 10 minut plus zapiekanie około 30min
SKŁADNIKI:
- ½ cukinii obranej i pokrojonej w małą kostkę
- ½ paczki tortellinii z rocottą i szpinakiem
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- Sól
- Pieprz
- ¼ filiżanki śmietanki 30%
- ½ filiżanki bulionu
- 1,5 łyżeczki mąki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Tortellini wrzucamy do wrzątku i obgotowujemy około 3 minut. Odcedzamy i wrzucamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką.
2. Przestudzony bulion mieszamy z mąką, śmietanką przyprawami i posiekanym czosnkiem.
3. Do naczynia z tortellinii dodajemy cukinię i zalewamy całość przygotowanym roztworem.
4. Naczynie nakrywamy pokrywką i wsuwamy do piekarnika ustawionego na 215st. Zapiekamy 30minut.
Smacznego