Zupa czosnkowa z tymiankiem
przepis:
4 główki czosnku
4 średnie ziemniaki
1 cebula
700 ml bulionu
oliwa
2-3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól
parmezan do posypania zupy
oliwa
100 ml śmietanki 30%
Nieobrane ząbki czosnku włożyć do naczynia żaroodpornego, skropić lekko oliwą, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C.
Piec ok 30 min.
Upieczony czosnek ostudzić i wycisnąć miąższ z ząbków.
Cebulę posiekać, obrane ziemniaki pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej cebulę i ziemniaki, dodać tymianek.
Gdy lekko się zrumienią dodać czosnkowe puree i bulion.
Zupę gotować aż ziemniaki będą miękkie.
Doprawić solą i sokiem z cytryny oraz śmietanką.
Podawać posypaną wiórkami parmezanu.