Pasta kanapkowa z łososia wędzonego i jajek - niezwykle prosta i szybka. Lekka, zdrowa, wysokobiałkowa - wzbogaci i urozmaici tradycyjne kanapki. Pasta nadaje się także do faszerowania jajek czy awokado. Kolejna zaletą jest, że można ją modyfikować na wiele sposobów...Polecam gorąco!
Kurczak i pieczarki. Prosta i klasyczna potrawka podrasowana winem, z subtelną nutą rozmarynu. (...) Potrawa wyszła bardzo smaczna i sycąca, w sam raz na jesienny obiad.
Nastał idealny czas na sycące, aromatyczne i niekłopotliwe w wykonaniu dania jednogarnkowe. Nic tak nie zasyci zmarzniętych ludków po długim listopadowym spacerze jak właśnie wyjęty z piekarnika gęsty gulasz.
Na szybką przekąskę polecam dziś ślimaczki z ciasta francuskiego. Szybkie i pożywne smakują same albo jako dodatek do zup kremowych lub nawet do czystego barszczyku. Takie ślimaczki ładnie się prezentują więc polecam je również na imprezy okolicznościowe typu imieniny, urodziny, święta.
Dziś przedstawię Wam przepis na pyszne śledziki z książki Kuchnia skandynawska Teresy Cichowicz-Porady. Ci co nie przepadają za kaparami mogą się zdziwić. Ja nie jestem ich wielką fanką, ale do tego sosu pasują jak ulał
Wigilijny czerwony barszcz to dla mnie esencja smaku Świąt Bożego Narodzenia. Koniecznie musi być wyrazisty z grzybowym aromatem. Ten, dzięki upieczeniu – a nie ugotowaniu buraków, zyskuje taki właśnie głęboki i mocny smak. Najlepiej podawać go z uszkami, pasztecikami lub… kluskami kładzionymi, które możemy zrobić samodzielnie – najprościej, najszybciej i najtaniej.
Święta Bożego Narodzenia bez bajecznie ozdabianych pierniczków nie miałyby takiego niezwykłego, magicznego uroku. Stwierdziłam to całkiem niedawno i myślę, że tak już zostanie........
Dziś mam dla Was kolejne z serii ciast budyniowych – z kremem ananasowym!
Delikatny biszkopt przełożony lekkim , egzotycznym kremem przywodzi nam na myśl ciepłe słońce , wakacje i wspaniałe chwile spędzone na łonie natury!
Szybki, smaczny i łatwy!
Cukier rozpuścić z miodem w dużym garnku, cały czas mieszając. Po przestudzeniu dodać jajka cały czas mieszając. Dodać śmietanę i dalej mieszać. Sodę, przyprawę do piernika, kakao, szczyptę soli i bakalie dodać do mąki. Wsypywać powoli do masy cały czas mieszając...
Jedne z lepszych pierniczków jakie jadłam do tej pory, są mięciutkie i pyszne. Piekę je już teraz aby mieć czas na inne pyszności przed świętami choć te pierniki należą do tych które nie muszą leżakować. Polecam