Zupa z soczewicy z dynią.
Pożywna, gęsta i elektryzująco słoneczna. Wyjątkowo smaczna i zarazem zdrowa. Na dodatek jej przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę.
Posiłek dla całej rodziny, który z powodzeniem można przygotować po przyjściu z pracy. Zaspokoi każdy głód i świetnie rozgrzeje w listopadowe popołudnie.
Zdążycie nawet wysłać zgłoszenie do konkursu. Spieszcie się, dziś już ostatni dzień:
Wciąż odrobinę tęsknię za sierpniowymi upałami. Teraz po zmianie czasu na zimowy odczuwam to jeszcze dotkliwiej. Marznę w stopy i budzę się niewyspana, ale doceniam to, co daje nam jesień i staram się zakosztować we wszystkich jej darach. A słońce podsycam złocistymi dyniowymi daniami i od razu robi się cieplej na duszy…
Dzisiejszą propozycję podesłała mi mama. Wynalazła gdzieś przepis na wyjątkowo smaczną zupę z soczewicy z dodatkiem dyni. Pokombinowałam, zrobiłam po swojemu i wyszło… To najlepsza zupa z soczewicy, jaką do tej pory jadłam.
Też sobie taką zróbcie…
Składniki:
- 200g czerwonej soczewicy
- 250g dyni
- 1 puszka pomidorów
- 100g marchwi
- 100g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- sól
- pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
- Cebulę, czosnek i marchewkę drobno posiekałam za pomocą blendera i poddusiłam na maśle z oliwą nie rumieniąc.
- Gdy warzywa wyraźnie się zeszkliły, dodałam posiekane pomidory, wypłukaną soczewicę oraz pokrojoną w kostkę dynię.
- Doprawiłam curry, chili oraz solą.
- Podlałam bulionem i gotowałam do miękkości, około 15 minut.
- Gdy soczewica zaczęła się rozpadać, doprawiłam zupę do smaku i zdjęłam z ognia.
Smacznego!