Zupa z soczewicy z dynią.

Zupa z soczewicy z dynią.

Pożywna, gęsta i elektryzująco słoneczna. Wyjątkowo smaczna i zarazem zdrowa. Na dodatek jej przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę.

Posiłek dla całej rodziny, który z powodzeniem można przygotować po przyjściu z pracy. Zaspokoi każdy głód i świetnie rozgrzeje w listopadowe popołudnie.

Zdążycie nawet wysłać zgłoszenie do konkursu. Spieszcie się, dziś już ostatni dzień:

Jesienny konkurs

Wciąż odrobinę tęsknię za sierpniowymi upałami. Teraz po zmianie czasu na zimowy odczuwam to jeszcze dotkliwiej. Marznę w stopy i budzę się niewyspana, ale doceniam to, co daje nam jesień i staram się zakosztować we wszystkich jej darach. A słońce podsycam złocistymi dyniowymi daniami i od razu robi się cieplej na duszy…

Dzisiejszą propozycję podesłała mi mama. Wynalazła gdzieś przepis na wyjątkowo smaczną zupę z soczewicy z dodatkiem dyni. Pokombinowałam, zrobiłam po swojemu i wyszło… To najlepsza zupa z soczewicy, jaką do tej pory jadłam.

Też sobie taką zróbcie…

Zdjęcie - Zupa z soczewicy z dynią. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 200g czerwonej soczewicy
  • 250g dyni
  • 1 puszka pomidorów
  • 100g marchwi
  • 100g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę, czosnek i marchewkę drobno posiekałam za pomocą blendera i poddusiłam na maśle z oliwą nie rumieniąc.
  • Gdy warzywa wyraźnie się zeszkliły, dodałam posiekane pomidory, wypłukaną soczewicę oraz pokrojoną w kostkę dynię.
  • Doprawiłam curry, chili oraz solą.
  • Podlałam bulionem i gotowałam do miękkości, około 15 minut.
  • Gdy soczewica zaczęła się rozpadać, doprawiłam zupę do smaku i zdjęłam z ognia.

Smacznego!

Zdjęcie - Zupa z soczewicy z dynią. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów