Kurczak z ryżem po meksykańsku
Soczyste kawałki kurczaka w pikantnym, pomidorowym sosie ze słodką kukurydzą i delikatną czerwoną fasolą - nieziemskie połączenie o wyrazistym smaku.
Danie błyskawiczne w przyrządzeniu, a przy tym cudowni rozgrzewa w chłodne dni. Jako dodatek do sosu świetnie sprawdzi się również kuskus, kasza pęczak czy makron.
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka,
- 1 cebula,
- 1 papryka,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1/2 puszki kukurydzy (można dodać całą),
- 1 woreczek ryżu,
- 1 puszka pomidorów,
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 200 ml wody,
- olej do smażenia,
- sól pieprz,
- słodka i ostra papryka (wg. uznania)
- tabasco (opcjonalnie),
Przygotowanie: Kurczaka opłucz, oczyścić i pokrój w dużą kostkę, następnie dopraw solą i pieprzem. Posiekaną w piórka cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj kurczaka i podsmaż, dorzuć pokrojoną w paski paprykę. Całość smażyć do czasu gdy papryka lekko zmięknie. Przełóż wszystko do garnka (lub pozostaw na patelni jeśli jest wystarczająco duża), podlej wodą, dodaj koncentrat i pomidory z puszki oraz przyprawy. Wszystko wymieszaj i dosyp kukurydzę oraz czerwoną fasolkę.
Kuskus przygotuj według przepisu na opakowaniu i dodaj do sosu.