Aromatyczne, piernikowe ciasto z dodatkiem owoców, orzechów, alkoholu i przypraw. Wilgotne, bardzo smaczne i choć to takie bardziej zimowe ciasto to powiem Wam, że chętnie się nim zajadaliśmy własnie teraz, latem.
Jestem wielką fanką bezów tak tych małych białych jak i tej bezy na cieście owocowym. Niemniej dziś przynajmniej w moim regionie już ciężko je dostać. Pojawiają się sporadycznie w osiedlowych piekarniach. Gdy jadam u kogoś ciasto owocowe z bezą bywa ona najczęściej płaska i wilgotna a nie krucha na zewnątrz i lekko ciągnąca w środku tak jak być powinno. Znalazłam jednak przepis na wspaniałe bezy, które na pewno się udadzą jeżeli tylko dokładnie wykonamy wszystkie wskazówki, których jest niewiele.
Kolejnym urokiem własnej hodowli warzyw jest duża ilość ogórków. Z tych, które nie mieszczą się w słoikach robimy ogórki małosolne, wg przepisu mojej babci.Szczerze mówiąc, żadne kupne ogórki nawet nie umywają się do tych tradycyjnych od wielu lat robionych w moim domu.Bo wszystko co jest z przepisu mojej babci nie ma sobie równych:)
Musztardę jako dodatek do mięsa sprawdziłam juz wiele razy. Znakomicie pasuje zarówno do drobiu jak i wieprzowiny. Wczorajszy obiad nie był jakiś eksluzywny ale smakował wszystkim a to przecież najważniejsze. Tym razem dodałam francuską musztardę, która kuleczkami gorczycy może uatrakcyjniać wygląd potrawy.
czasem są takie dni, że obiad wymyślam na szybko, i najlepiej "z niczego", i w ten sposób czyszczę lodówkę z różnych dziwnych rzeczy pozostawionych do zjedzenia "jutro". tym razem padło na pieczone kurze udka (niezjedzony obiad z poprzedniego dnia, rodzina wzgardziła) oraz gotowe placki tortillowe, kupione kiedyś i trzymane na zasadzie "przydasie". i się przydało :)
Czasami obiad mięsny nie jest zbyt atrakcyjny, zwłaszcza latem kiedy jest tak wiele możliwości. Od dawna miałam ochotę na knedle, a że w sklepach i na targu zatrzęsienie owoców nie mogłam się oprzeć. Kupiłam brzoskwinie i zrobiłam knedle serowe.
Ostanie dni w naszym domu można byłoby nazwać śliwkowymi dniami... Śliwki były chyba we wszystkich naczyniach jakie posiadamy łącznie z miskami łazienkowymi. Ze śliwek smażyłam dżemy - takie zwykłe z cukrem dla rodziny i z fruktozą - dla siebie. Spora część wylądowała w zamrażarce - będą idealnym dodatkiem do ciasta w jakieś zimowe popołudnie. Był chutney śliwkowy i ciasto śliwkowe i dużo, dużo śliwek przez nas spałaszowanych. Przy takim urodzaju w te owoce nie mogło zabraknąć na stole ziemniaczanych kul nadzianych śliwką - knedli.
To ciasto to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Wtedy oczywiście pieczone w prodiżu na zmianę z babką śmietankową i cynamonową... często, a i tak sie nie nudziło! Jest nie tylko smaczne, ale proste i szybkie w wykonaniu. A także - co jest niezmiernie ważne- zawsze się udaje.
Coś dla tych, którzy lubią placki ziemniaczane. To taka ich pieczona wersja, trochę wzbogacona smażonym boczkiem i cebulką. Danie z kategorii tych tanich, prostych i smacznych
Od mojej przyszłej bratowej otrzymałam przepis na czekoladowe ciasto z marchewką. Ciasto jest super czekoladowe, marchewki wcale nie widać a dzięki niej jest ono wilgotne.
muszę powiedzieć, że to absolutnie najgenialniejszy sernik, jaki zdarzyło mi się upiec (a upiekłam ich wiele). Delikatny, leciutki, a jednak sycący. Słodki, z puszystą, chmurkową bezą, i soczystymi brzoskwiniami. Na wierzchu wyszły mi delikatne kropelki, które prezentują się naprawdę uroczo. Całość znika w tempie błyskawicznym. Mówię Wam - grzechem byłoby nie spróbowanie!
Tak dawno nie piekłam sernika, że prawie zapomniałam jak wspaniale może smakować. Przyzwyczaiłam się do lekkich serników na śmietanie, ten jest z dodatkiem masła więc jest trochę cięższy dlatego smakuje tak bardziej polsko i tradycyjnie. Na wierzchu ułożyłam borówki i maliny,
Bardzo szybka, i bardzo smaczna potrawka z kurczaka, na którą przepis znalazłam w mojej ulubionej książce o kuchni chińskiej. Jest to danie idealne wtedy, kiedy nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowaniu obiadu.