Knedle serowe z brzoskwiniami
Czasami obiad mięsny nie jest zbyt atrakcyjny, zwłaszcza latem kiedy jest tak wiele możliwości. Od dawna miałam ochotę na knedle, a że w sklepach i na targu zatrzęsienie owoców nie mogłam się oprzeć. Kupiłam brzoskwinie i zrobiłam knedle serowe. Ciasto podobne jak na leniwe. Polane śmietaną z cukrem i posypane cynamonem smakowały rewelacyjnie. Jest to moja propozycja do akcji Karoliny Morelkowo-Brzoskwiniowo.
Składniki:
- 30 dag sera białego
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- brzoskwinie ew. morele
- śnietana
- cukier
- cynamon
Ser zemleć, dodać jajko, sól i mąkę, dokładnie wymieszać. Urywać po kawałku ciasta, wkładać w środek cząstkę brzoskwinii lub połówkę moreli i formować kulki. Gotować w osolonej wodzie około 10 minut. Brzoskwinie w środku powinny być lekko rozgotowane. Podawać ze śmietaną cukrem i cynamonem, jeśli ktoś lubi.
Smacznego:)