BEZY, KTÓRE ZAWSZE SIĘ UDAJĄ
Jestem wielką fanką bezów tak tych małych białych jak i tej bezy na cieście owocowym. Niemniej dziś przynajmniej w moim regionie już ciężko je dostać. Pojawiają się sporadycznie w osiedlowych piekarniach. Gdy jadam u kogoś ciasto owocowe z bezą bywa ona najczęściej płaska i wilgotna a nie krucha na zewnątrz i lekko ciągnąca w środku tak jak być powinno. Znalazłam jednak przepis na wspaniałe bezy, które na pewno się udadzą jeżeli tylko dokładnie wykonamy wszystkie wskazówki, których jest niewiele. Polecam jako niezawodny dodatek do ciast i deserów a może nawet wariacji na temat crumble J
Ilość: 2 blachy
Poziom trudności: 2/10
Czas przygotowania: 1h
SKŁADNIKI:
- 2 białka
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Białka w temperaturze pokojowej ubijamy mikserem zaczynając od miksowania na najniższych obrotach stopniowo zwiększając prędkość. Dodajemy po 1 łyżce cukru co kilkadziesiąt sekund.
2. Bardzo ważne jest to aby cukier dodawać stopniowo.
3. Miksujemy aż masa będzie gładka, sztywna i lśniąca.
4. Na koniec dodajemy mąkę i sok z cytryny i jeszcze kilka sekund miksujemy.
5. Następnie masą bardzo delikatnie napełniamy szprycę i wyciskamy bezy wybranej wielkości na papier do pieczenia.
6. Wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 140st na 35-45min.
Smacznego!