Ciasto "Puch"
To ciasto to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Wtedy oczywiście pieczone w prodiżu na zmianę z babką śmietankową i cynamonową... często, a i tak sie nie nudziło! Jest nie tylko smaczne, ale proste i szybkie w wykonaniu. A także - co jest niezmiernie ważne- zawsze się udaje. Jednak warto pamiętać o jednym... do odmierzania mąki należy użyć szklanki o pojemności 250 ml, można nawet wsypać niepełną. Przez zbyt dużą ilość mąki ciasto straci na swej puszystości (wierzcie mi, wiem co piszę:))
Ciasto "Puch"
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 duże lub 5 małych jajek
- 1 szklanka cukru (może być niepełna)
- kostka margaryny
- ulubiony zapach (ostatnio użyłam śmietankowego, wyszło super!)
Polewa:
- 4 łyżki cukru
- cukier waniliowy (opcjonalnie)
- 1/2 kostki margaryny
- 4 łyżki kakao (u mnie czubate)
- 1/2 szklanki mleka
Jajka miksujemy z cukrem i aromatem, następnie wsypujemy po trochu mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy (również po trochu) roztopioną i przestudzoną margarynę. Całość miksujemy na gładką masę i pieczemy.
Wszystkie składniki polewy umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia, często mieszajac. Gotujemy chwilę i odstawiamy do przestudzenia.
Letnie ciasto polewamy polewą i odstawiamy, aż zastygnie.
Smacznego!