Tortille z pieczonym kurczakiem

Tortille z pieczonym kurczakiem

czasem są takie dni, że obiad wymyślam na szybko, i najlepiej "z niczego", i w ten sposób czyszczę lodówkę z różnych dziwnych rzeczy pozostawionych do zjedzenia "jutro". tym razem padło na pieczone kurze udka (niezjedzony obiad z poprzedniego dnia, rodzina wzgardziła) oraz gotowe placki tortillowe, kupione kiedyś i trzymane na zasadzie "przydasie". i się przydało :)

składniki:

  • pieczone udko kurze, sztuk jeden (lub więcej, jeśli przewidujemy większą ilość jedzących)
  • papryka czerwona świeża, sztuk również jeden
  • pomidory świeże - sztuk dwie
  • majonez - łyżka sztuk jeden
  • ocet balsamiczny biały - łyżka sztuk 2-3
  • koperek suszony - 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • paczka gotowych placków tortillowych

przygotowanie:

obrać mięso z kurzej nogi, pokroić w drobną kostkę, wrzucić do miski / talerza. w równie drobną kostkę pokroić paprykę, uprzednio oczywiście czyszcząc ją z gniazd nasiennych i innych takich. wrzucić do tej samej miski / talerza, w której / -ym już kurczak czeka.

w osobnej miseczce (lub szklance niskiej a szerokiej) przygotować sos: majonez wymieszać z octem balsamicznym, z koperkiem, solą i pieprzem - do smaku i wedle uznania proporcje trzeba dobrać.

pomidory pokroić w grube półplastry.

na placku tortillowym ułożyć trochę mięsa z papryką, na to pomidory, polać sosem, i zawinąć w rulon.

rzecz świetnie by smakowała, gdyby do środka, między placek a mięso, włożyć jeszcze liść sałaty lodowej, ale akurat mi brakło. a że obiad na szybko był przygotowywany to musiało być bez :)

Zdjęcie - tortille z pieczonym kurczakiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów