Zapiekanka z tartych ziemniaków
"Coś dla tych, którzy lubią placki ziemniaczane. To taka ich pieczona wersja, trochę wzbogacona smażonym boczkiem i cebulką. Danie z kategorii tych tanich, prostych i smacznych"
Zapiekanka z tartych ziemniaków
Składniki dla 4 osób:
2kg ziemniaków
300g wędzonego boczku
2 cebule
3 łyżki mąki pszennej
2 jajka
4 łyżki oliwy
sól
pieprz
masło do wysmarowania formy
Pokrój boczek w drobną kostkę. Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Rozgrzej na patelni oliwę. Wrzuć pokrojony boczek i cebulę, Smaż na małym ogniu, az boczek się ładnie zrumieni.
Obierz ziemniaki i zetrzyj w malakserze lub na tarce. Dodaj podsmażony boczek z cebulą, jajka i mąkę. Dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej do wysmarowanej masłem żaroodpornej formy. Przykryj kawałkiem foli aluminiowej i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 1 godzinę.