Letnie ciasto z wiśniami
Jest banalnie proste. Nie da się go zepsuć.
300 g mąki pszennej
150 g cukru - drobnego i jasnego - ja użyłam waniliowego i pominęłam ekstrakt
3 duże jajka
150
ml oleju słonecznikowego
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
owoce: mogą być porzeczki, maliny, jagody, agrest, ale ja wybrałam wiśnie
cukier-puder do posypania ciasta
Jajka
zmiksowałam z cukrem na puszystą, jasną masę, a następnie dodawałam do nich - na przemian - mąkę z
proszkiem do pieczenia i solą oraz olejem. Miksowałam aż powstała gładka
masa. Na koniec dodałam ekstrakt waniliowy, wymieszałam i ciasto
wylałam na blachę wysmarowaną masłem (można wyłożyć blachę papierem pergaminowym).
Piekłam około 50-55 minut w 170 stopniach C - ciasto jest gotowe kiedy wetknięty w nie patyczek po wyciągnięciu jest czysty.
Po przestygnięciu ciasto posypałam cukrem-pudrem.