Letnie ciasto z wiśniami

Letnie ciasto z  wiśniami

Jest banalnie proste. Nie da się go zepsuć.

Zdjęcie - Letnie ciasto z  wiśniami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

300 g mąki pszennej

150 g cukru - drobnego i jasnego - ja użyłam waniliowego i pominęłam ekstrakt

3 duże jajka

150 ml oleju słonecznikowego

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki ekstraktu waniliowego

szczypta soli

owoce: mogą być porzeczki, maliny, jagody, agrest, ale ja wybrałam wiśnie

cukier-puder do posypania ciasta

Jajka zmiksowałam z cukrem na puszystą, jasną masę, a następnie dodawałam do nich - na przemian - mąkę z proszkiem do pieczenia i solą oraz olejem. Miksowałam aż powstała gładka masa. Na koniec dodałam ekstrakt waniliowy, wymieszałam i ciasto wylałam na blachę wysmarowaną masłem (można wyłożyć blachę papierem pergaminowym).

Piekłam około 50-55 minut w 170 stopniach C - ciasto jest gotowe kiedy wetknięty w nie patyczek po wyciągnięciu jest czysty.

Po przestygnięciu ciasto posypałam cukrem-pudrem.

Kategorie przepisów