Ogórki małosolne


Ogórki małosolne:
- 3 kg ogórków gruntowych
- 4 liście chrzanu, umyte
- 30-40 liści z drzewa wiśniowego
- 20 liści z krzaka porzeczki
- 2 duże garście kopru z łodygami
- 5 ząbków czosnku
- 3 l wody
- 3 czubate łyżki soli
- 3 czubate łyżki cukru
- 3 łyżeczki kwasku cytrynowego
Na spodzie dużego glinianego garnka (lub garnka ze stali nierdzewnej) układam 2 liście chrzanu, 15-20 liści z drzewka wiśniowego, 10 liści z krzaka porzeczki, 1 garść kopru. Na to układam ogórki, na ogórki wykładam resztę liści, kopru i czosnek.W garnku zagotowuję wodę z solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Kiedy woda się przegotuje zalewam nią ogórki. Na wierz kładę talerzyk do góry dnem, garnek przykrywam pokrywką, owijam folią (np. dużą reklamówką) i opatulam kocem. Zostawiam na 24 h. Po tym czasie ogórki są gotowe do spożycia. Najlepsze jednak są po ok 48 h.
Smacznego
