Bardzo spodobał mi się ten przepis bo jest łatwy, szybki i taki smaczny. Jako osoba nie przepadająca za alkoholem uwielbiam ciasta, desery i inne różne potrawy, które alkohol zawierają. Dlatego sama nazwa już mi się spodobała. Polecam więc pijane truskawki z waniliową nutą.
Sezon jagodowy zaczynam od deseru. Fool to tradycyjny angielski deser składający się z bitej śmietany wymieszanej ze zmiksowanymi świeżymi lub gotowanymi owocami. Jest to mój trzeci deser tego typu.
Bakłażana trzeba najpierw upiec - w całości - w piekarniku.Owinęłam bakłażana w folię aluminiową, żeby się nie spalił i włożyłam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C - na jakieś 40 - 50 minut.
Nie robię za bardzo żadnych przetworów na zimę, gdyż nie mam gdzie ich składować. Marzy mi się jednak duża spiżarnia, gdzie w równych rzędach stały by obok siebie różnego rodzaju dżemy, konfitury, soki, warzywa czy grzyby. Wszystko przygotowane własnoręcznie, bez sklepowej chemii...Może kiedyś się to uda :)
Mięso pokroić w grubą kostkę, obtoczyć w mące i przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do garnczka z odrobiną wywaru warzywnego. Poszatkowaną drobno cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w kostkę cukinię i chwilkę dusić. Warzywa przełożyć do garnczka, doprawić solą, pieprzem i curry. Prużyć do miękkości.
Kiedy wraz z synkiem zajadałam się rybką zapiekaną w parmezanie, Ukochanemu (który średnio lubi ryby) zrobiłam takie oto faszerowane piersi kurczaka po włosku. Pomysł pochodzi z bloga Moje Ekspresje Kulinarne Gosi99. Tak przygotowany kurczaczek smakuje wspaniale, fajnie wygląda i pachnie, a jego dodatkową zaletą jest to, że nie smażymy go na patelni a pieczemy w piekarniku. Bardzo polecam!:)
Piersi podzielić na mniejsze porcje i delikatnie rozbić tłuczkiem. Natrzeć solą i pieprzem. Poszatkowaną cebulę zeszklić na oleju, dodać rozmrożony szpinak. Dusić doprawiając solą i pieprzem, dodać solidną garść ziaren słonecznika i wymieszać.
Lody chałowe pyszne rozpływały się w ustach, choć nie dla każdego raczej dla smakoszy chałwy oj tak :-) Niektórym może się wydawać że smak dość dziwny ... aż ciężko go opisać. Musicie sami spróbować ...mi smakowały.
Niektórzy mówią na to danie ryba po węgiersku, pewnie ze względu na czerwoną paprykę oraz sporą liość pieprzu. Rybka w cieście, włożona do czerwonego sosu smakuje wspaniale. Nie przypominam sobie, żeby komuś nie smakowała albo, żeby kiedyś została i nie miał jej kto zjeść.
W jednym z odcinków nowego programu Ugotowani zobaczyłam przepis, który mnie bardzo zainteresował. Przepis na przystawkę rock and roll czyli roladki z łososia z serkiem mascarpone, musztardą i zielonym koperkiem. Chociaż nie przepadam za łososiem to ten przepis tak mnie męczył, że musiałam go wypróbować.
Są bardzo smaczne, ale podejrzewam, że nie każdemu będą smakować. Duża ilość gorzkiej czekolady sprawia, że jest to deser tylko dla wybranych. Tych, którzy gorzką czekoladę kochają i dla których nigdy nie ma jej za dużo :) Najlepsze na drugi, a nawet trzeci dzień. Polecam wszystkim łasuchom :)
Autorem zupy pieczarkowej widocznej na zdjęciu jest mój mąż. Zaczął od prostych rzeczy, tak jak ta zupa, ale robił też już trudniejsze; wszystko wychodziło bardzo dobrze, więc bardzo się cieszę, że mam tak dobrego zmiennika w kuchni :)
...czyli kawa po szczecińsku. Przepis na ten kawowy eksperyment znalazłam w jednym z odcinków Ugotowanych. Kawa z procentową wstawką to jest coś co lubię więc nie musiałam się zbyt długo namyślać. Bardzo polecam.