Jagodowy fool
Sezon jagodowy zaczynam od deseru. Fool to tradycyjny angielski deser składający się z bitej śmietany wymieszanej ze zmiksowanymi świeżymi lub gotowanymi owocami. Jest to mój trzeci deser tego typu. Robiłam już z mango, z rabarbarem ale do tej pory z jagodami smakuje mi najbardziej. I najładniej wygląda. Przepis pochodzi z książki Uczta na 5 wyd. Reader's Digest i jest moją propozycją do akcji Jagodowo nam 2.
Składniki:
- 500 g jagód
- 30 g cukru
- 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 250 ml śmietanki
- 125 ml jogurtu naturalnego
Zmiskować jagody z 1 łyzką cukru na gładką masę. Ubic mikserem w średniej misce śmietankę z pozostałym cukrem pudrem na sztywna masę. Wmieszać jogurt i połowę zmiksowanych jagód. Rozłożyć jedną trzecią jagodowego puree do kieliszków. Na wierzch nałożyć połowę kremu. Nakładać krem warstwami, aż kieliszki będą pełne. Podawać od razu.