Sztorm w filiżance
...czyli kawa po szczecińsku. Przepis na ten kawowy eksperyment znalazłam w jednym z odcinków Ugotowanych. Kawa z procentową wstawką to jest coś co lubię więc nie musiałam się zbyt długo namyślać. Bardzo polecam.
Składniki:
- bita śmietana
- bursztynowy trunek czyli Starka (jesli nie macie może być whiskey)
- cukier trzcinowy
- kawa rozpuszczalna, sypana, z ekspresu lub inna wedle gustu
- czekolada gorzka
Do filiżanki wlać 20 ml alkoholu i zasypać 2 łyżeczkami cukru. Następnie dodać niewielką ilość ulubionej świeżo zaparzonej kawy. Mieszać do rozpuszczenia cukru i uzupełnić kawą do wysokości 3/4 filiżanki. Dodać bitą śmietanę, a na koniec posypać wiórkami czekoladowymi. Napój szczególnie polecany podczas sztormowej lub burzowej pogody. Przyspiesza krążenie, a poszarzałemu światu nadaje kolorów.
Na zdrowie:)