Sztorm w filiżance

Sztorm w  filiżance

...czyli kawa po szczecińsku. Przepis na ten kawowy eksperyment znalazłam w jednym z odcinków Ugotowanych. Kawa z procentową wstawką to jest coś co lubię więc nie musiałam się zbyt długo namyślać. Bardzo polecam.

Zdjęcie - Sztorm w  filiżance  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • bita śmietana
  • bursztynowy trunek czyli Starka (jesli nie macie może być whiskey)
  • cukier trzcinowy
  • kawa rozpuszczalna, sypana, z ekspresu lub inna wedle gustu
  • czekolada gorzka

Do filiżanki wlać 20 ml alkoholu i zasypać 2 łyżeczkami cukru. Następnie dodać niewielką ilość ulubionej świeżo zaparzonej kawy. Mieszać do rozpuszczenia cukru i uzupełnić kawą do wysokości 3/4  filiżanki. Dodać bitą śmietanę, a na koniec posypać wiórkami czekoladowymi.  Napój szczególnie polecany podczas sztormowej lub burzowej pogody. Przyspiesza krążenie, a poszarzałemu światu nadaje kolorów.

Na zdrowie:)

 

Kategorie przepisów