Avena - kolumbijski koktail z owsianki
Pyszny, sycący koktail na śniadanie.
Przepis z tej strony.
Składniki
(4 porcje)
½ kubka zwykłych płatków owsianych
4 kubki mleka
1 kubek wody
1 laska cynamonu
Szczypta mielonych goździków
3 ½ łyżki cukru
1. Wodę, mleko i płatki włożyć do garnka, zagotować i gotować 15 minut na małym gazie, mieszając, żeby nie przywarło.
2. Dodać cynamon, goździki i cukier, gotować jeszcze 15 minut na maleńkim gazie.
3. Wystudzić owsiankę.
4. Przelać całość do pojemnika i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
5. Wyjąć cynamon, przelać całość do blendera, miksować 2 minuty. Dodać wody, jeśli będzie za gęste.
6. Podawać na zimno.