Jeśli tak jak ja należycie do grupy truskawkoholików, którzy tymi owocami nigdy się nie przejedzą polecam lekką budyniową tartę z truskawkami w roli głównej.
Wykorzystałam tylko połowę porcji z przepisu, a chała i tak wyszła wielka. Kiedyś to były chały a nie chałki ;) Ciasto bardzo przyjemnie się wyrabiało oraz plotło. Chała wyszła puszysta i dzięki mące pełnoziarnistej może trochę zdrowsza? :)
A dziś jedno z najpyszniejszych kruchych ciast. Można je piec z różnymi owocami przez okrągły rok. Kruchy spód, lekko kwaskowy dżem, wyrazisty rabarbar, a na to wszystko waniliowa kruszonka, dużo kruszonki - przepyszne! Wypróbujcie koniecznie.
Szukałam ciekawej przystawki i kiedy znalazłam ten przepis wiedziałam, że to jest to. Trochę się zagapiłam jeśli chodzi o galaretę ale smak schabu jest ciekawy bo czuć leciutką nutę cynamonu i słodyczy.
tym razem prezentuję wersję jogurtową ciasta drożdżowego. Dzięki niemu ciasto jest wilgotne i dłużej zachowuje świeżość. Oczywiście można użyć każdych owoców
Całość mogę ocenić dość dobrze chociaż pewne zastrzeżenia mam do kruchego spodu. Moim zdaniem był trochę za twardy i następnym razem dam dwa żółtka zamiast 1 całego jajka. Ale krem jest wspaniały, w parze z truskawkami smakuje rewelacyjnie.