Ciasto z pianką i truskawkami
Sezon truskawkowy w pełni więc pora zrobić ciasto, które zazwyczaj wszystkim smakuje. Jest lekkie, niezbyt słodkie i bardzo letnie.
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru (niepełna)
- 1 szklanka mąk
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Upiec na złoty kolor. Po upieczeniu przekroić na 2 części.
Składniki na piankę:
- kubek truskawek (dowolna ilość)
- galaretka truskawkowa
- 330 ml śmietany kremówki
- cukier puder do posypania
Galaretkę rozpuścić. Śmietanę ubić z cukrem, dodać tężejącą galaretkę. Na jednej części biszkoptu wyłożyć połowę pianki, rozłożyć truskawki i wylać pozostałą część pianki. Przykryć drugą połową biszkoptu. Docisnąć i wstawić do lodówki. Wierzch posypać cukrem pudrem. Można też ułożyć na nim pokrojone truskawki i zalać drugą galaretką.
Smacznego:)