Ciasto z pianką i truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni więc pora zrobić ciasto, które zazwyczaj wszystkim smakuje. Jest lekkie, niezbyt słodkie i bardzo letnie.

Zdjęcie - Ciasto z pianką i  truskawkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na biszkopt:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru (niepełna)
  • 1 szklanka mąk
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę, zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Upiec na złoty kolor. Po upieczeniu przekroić na 2 części.

Składniki na piankę:

  • kubek truskawek (dowolna ilość)
  • galaretka truskawkowa
  • 330 ml śmietany kremówki
  • cukier puder do posypania

Galaretkę rozpuścić. Śmietanę ubić z cukrem, dodać tężejącą galaretkę. Na jednej części biszkoptu wyłożyć połowę pianki, rozłożyć truskawki i wylać pozostałą część pianki. Przykryć drugą połową biszkoptu. Docisnąć i wstawić do lodówki. Wierzch posypać cukrem pudrem. Można też ułożyć na nim pokrojone truskawki i zalać drugą galaretką.

Smacznego:)

Kategorie przepisów

Podobne przepisy